Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eredeti cím Antz Z
Rendezők Eric Darnell, Tim Johnson
Producerek Paul Weitz, Chris Weitz, Todd Alcott
Szinkronhangok Woody Allen, Dan Aykroyd, Anne Bancroft, Jane Curtin, Danny Glover, Gene Hackman, Jennifer Lopez, John Mahoney, Paul Mazursky, Grant Shaud, Sylvester Stallone, Sharon Stone, Christopher Walken
Zene John Powell, Harry Gregson-Williams
Játékidő 83 perc
Bemutató USA 1998. Október 2.
Magyarország 1998. December 3.
Bevétel $ 171,757,863

DreamWorks legelső, 1998-as komputeranimációs filmje. A film főszereplői olyan sztárok hangján szólalnak meg, mint Woody Allen, Sharon Stone, Sylvester Stallone, Jennifer Lopez, Gene Hackman, Christopher Walken és Danny Glover. A film animációs film létére szokatlanul felnőttes hangvételű, olyan problémákkal foglalkozik, mint a diktatúra és a háború. Egyes értelmezések szerint a hangyaboly Kuba, míg Rovarkánaán az Egyesült Államok allegóriája. A film hat héttel korábban került a mozikba a Disney - Pixar Egy bogár élete című, szintén hangyákról szóló filmje előtt és ez utóbbi sikeresebb lett.
Ugyanakkor egyik első példája volt a Disney–DreamWorks versengésnek, amelynek köszönhetően létrejött a Némó nyomábannal szemben a Cápamese, a Madagaszkárra való válaszként pedig a Vadkaland.

A film hőse Z-4195, a hangyadolgozó, aki a New York-i Central Park alatti hangyabolyban éldegél. Pszichológushoz jár, mivel úgy érzi, a bolyban elnyomják a személyiségét, így nem lehet önmaga. Napközben ügyetlenségével csak gátolja a munkát, az estéket pedig a kocsmában tölti, levéltetű-sört iszogatva, barátja, Badi, a katona társaságában. Itt egy részeg, kiöregedett katona mesél Z-nek Rovarkánaánról, a távoli földről, a monoliton és a vörös-fehér földeken túl, ahol nincs elnyomás, nincs munka, minden rovar szabad és boldog. Miközben Z az ígéret földjéről álmodozik, Bala hercegnő, a hangyakirálynő kedvenc lánya elszökik, és elvegyül a bulizó munkások között, ahol táncra perdül Z-vel. Mikor Z megtudja, hogy a szépséges hangyalány valójában kicsoda, őrült tervet sző: cserél Badival, hogy részt vehessen a díszfelvonuláson, és láthassa szíve választottját.
Azonban Csáprágó tábornok, a hangyahadsereg vezére bejelenti, hogy a parádé csak előkészület volt a termeszvár ostromához, amelyet aznap éjjel végre is hajtanak. (A tábornok valódi szándéka ezzel az, hogy a királynőhöz hű erőket likvidálja, mivel sejti, mi lesz a harc kimenetele.) Z megtudja Barbatustól, a veterán katonától, aki már harcolt a termeszek ellen, hogy a hatalmas, vérengző, savköpő rovarok elleni csatát a hangyáknak nincs sok esélyük megnyerni. Z megpróbál elmenekülni a csatából, és szerencséjére bezuhan egy gödörbe, ahol a termeszek nem veszik észre, így ő lesz a harc egyetlen túlélője.
A hangyakirálynő kitünteti a botcsinálta hőst, azonban felfedezik, hogy valójában dolgozó. Z hirtelen ötlettel magával ragadja a hercegnőt, és a boly szemétledobóján keresztül a külvilágba menekül. Néhány katona üldözőbe veszi őket, de egy hatalmas, csillogó égi objektum (egy nagyítólencse) szénné égeti őket. Z a fejébe veszi, hogy elindul egyedül megkeresni Rovarkánaánt, a hercegnő pedig kénytelen-kelletlen vele tart. Hamarosan megtalálják a monolitot, amely egy tó partján áll (és nem más, mint egy ivókút), majd a vörös-fehér földeket (amely egy hatalmas pokróc, ahol piknikeznek). Itt összebarátkoznak egy bolond darázzsal, majd egy cipő talpára ragadva eljutnak Rovarkánaánba, ahol halmokban áll az ennivaló (és valójában egy szemeteskuka).
Eközben Badi, aki dolgozóként tevékenykedik, elmeséli társainak Z történetét, és a hangyák fellázadnak. Ám Csáprágó beszédével, melyben Z-t a boly ellenségének állítja be, le tudja csillapítani a tömegeket, és elfogja a felbujtót, Badit. A bátor hangyakatonából a vallatás során egyetlen szót tudnak kihúzni: Rovarkánaán. Csáprágó elküldi beosztottját, Szárnyast, Bala és Z után. A szárnyashangya megtalálja a hercegnőt, és visszaviszi a bolyba. Itt Csáprágó feltárja ördögi tervét a hercegnőnek: az új alagút, amelyet építtet, valójában a tóhoz vezet, és a felavató ünnepségen a víz elárasztja a tábornok által megvetett dolgozókat és a királynőt. Csáprágó azt kéri Balától, legyen a felesége és a társa az új boly megalapításában. A hercegnő ellenáll, a tábornok ezért bezáratja.
Z szerencsére összetalálkozik darázs barátjával, akinek a hátán visszatér a bolyba. Itt kiszabadítja a hercegnőt, és tudomást szerez a tábornok gonosz tervéről. Mire megérkeznek, hogy figyelmeztessék a királynőt, már késő: az alagút fala átszakad, és a víz ellepi a bolyt. Ám a hangyák egymás hátára állva felérik a boly mennyezetét, amelyet Z áttör. A felszínen Csáprágó éppen beszédet mond a hozzá hűséges katonáknak, mikor észreveszi Z-t és a felszínre igyekvő dolgozókat. Vissza akarja taszítani Z-t a mélybe, de Szárnyas, akinek elege lesz felettese gonoszságából, a parancsot megtagadva segítő kezet nyújt a dolgozónak. A dühös Csáprágó ráveti magát Z-re, és mindketten lezuhannak. Míg a tábornok egy gyökérnek ütközik, és meghal, Z a vízbe esik, ahová Szárnyas utánarepül és kimenti.
Ezután Z feleségül veszi Balát, és a bolyban helyreáll a béke. A korábbi diktatórikus rendszer helyett demokratikus, individualista hangyaállam jön létre.

Filmes utalások

  • A függetlenség napja: Mikor a nagyító elhalad Z, Bala és az őket üldöző katonák fölött, az egyik katona így szól: "Ez gyönyörű!" Az ezután lecsapó sugár szintén erre a filmre játszik rá.
  • Ponyvaregény: Amikor Z és Bala a kocsmában táncolnak, erősen emlékeztet John Travolta és Uma Thurman táncára.
  • Zorro álarca: A jelenet, amikor a lázadó hangyák Z nevét kiáltozzák, hasonló ahhoz, amikor Don Raphael megérkezik a városba, és a parasztok "Zorro! Zorro!" kiáltozással fogadják. Ezután Raphael és Csáprágó hasonló beszéddel csillapítja a tömeget. Ráadásul mindkét hős neve Z-vel kezdődik.
  • Titanic: Az alagutat elárasztó víz és az előle menekülő hangyák emlékeztetnek a Titanic egyik jelenetére, amelyben az emberek szintén egy hatalmas víztömegtől menekülnek. Még két filmzene is hasonló.
  • A Birodalom visszavág: A tavon átkelve Bala így szól: "Remélem, tudod, mit csinálsz!", mire Z így felel "Én is remélem." Ez a párbeszéd lezajlik Leia hercegnő és Han Solo között is, mikor Han egy aszteroidába száll űrhajójával.

Egy bogár élete Vs. Z, a hangya - 1994 augusztusában Jeffrey Katzenberg, a Disney CEO-ja Michael Eisner elnökkel való nézeteltérései miatt lemondani kényszerült,[ s még abban az évben társalapítója lett a DreamWorks SKG-nek. Októberben került hozzá a Z, a hangya című film ötlete, amit Tim Johnson, az egyik későbbi rendező, még 1991-ben fogalmazott meg. 1996-ban már teljes erővel folytak a film munkálatai. A Disney 1988 óta tervezett egy hangyákról szóló filmet. John Lasseter, a Pixar főnöke két nappal Katzenberg távozása után állt elő a Egy bogár életével a stúdiófőnököknek, akik zöld utat adtak a produkciónak. A Z, a hangya azonban a későbbi kezdés ellenére hamarabb elkészült. Katzenberg, aki állítása szerint nem tudott korábban a Disney filmjéről, 1999 márciusáról 1998 októberére hozta előre a Z, a hangya premierjét, miután a Disney az Egy bogár életét novemberre időzítette – a DreamWorks ambiciózus rajzfilmje, az Egyiptom hercege közelébe. Az Egyiptom hercege végül decemberre került, az Egy bogár élete pedig szűk két hónappal követte a Z, a hangyát.
A Z, a hangya bemutatójának napján a Pixar gazdasági igazgatója, Lawrence Levy bizalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a filmnek nem lesz lényegi hatása az Egy bogár életére. A Bloomberg Newsnak adott interjújában Levy a DreamWorks filmjét „felnőtteket megcélzó Woody Allen szociális szatírának” nevezte, míg ezzel szemben a saját filmjük meghatározása szerint „családi kalandmozi.” Az elemzők már nem szóltak ekkora bizonyossággal: „Bizonyított, hogy elsőnek érkezni előnyös” – mondta Robert Bucksbaum a Reel Source Inc.-től a Bloombergnek. A USA Todayben megjelent Egy bogár élete-kritika szerzője úgy vélekedett, hogy „Két, hangyákról szóló animációs látványosságnak sokkal több a művészi létjogosultsága, mint egyszerre több vulkános vagy aszteroidás filmnek” – utalt Mike Clark 1997 két hasonló témájú filmjére, a Dante poklára és a Tűzhányóra, illetve az 1998-as Deep Impactre és Armageddonra.