Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 • Eredeti cím: Over the Hedge
 • Rendezők: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick
 • Forgatókönyvírók: Len Blum, Lorne Cameron, David Hoselton, Karey Kirkpatrick
 • Szinkronhangok: Bruce Willis, Garry Shandling, Steve Carell, William Shatner, Wanda Sykes, Nick Nolte
 • Zene: Rupert Gregson-Williams
 • Játékidő: 83 perc
 • Bemutató:
  • USA 2006. Május 19.
  • Magyar 2006. Július 6.
 • Bevétel: $ 336,002,996

2006-ban bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 12. DreamWorks-film. A forgatókönyvet Karey Kirkpatrick írta, Tim Johnson rendezte, a zenéjét Rupert Gregson-Williams szerezte, a producerei Bonnie Arnold és Christian Kubsch voltak. A DreamWorks Animation készítette, a Paramount Pictures forgalmazta. A mozifilm az azonos című amerikai képregény alapján készült. A DreamWorks stábja jegyzi, ugyanazok, akik a sikeres Shrek, Shrek 2 és Madagaszkár című filmet készítették. Amerikában 2006. május 19-én, Magyarországon 2006. július 6-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény

Stikli, a mosómedve (eredeti hangja Bruce Willis) kiválóan alkalmazkodott az emberekhez: egy autópálya-pihenőhely automatáit, szemeteseit és az asztalokon hagyott maradékokat dézsmálja meg éjjelente. Ezúttal azonban nem jár sikerrel, mert az utolsó chipses zacskó elakad az adagolóban. Stikli félelmén úrrá lesz az éhség, és elhatározza, hogy a téli álma utolsó hetét alvó hatalmas medve, Vince (eredeti hangja Nick Nolte) barlangjából csen eledelt. Sikerrel is jár, azonban az ott felhalmozott hatalmas mennyiségű – természetesen emberi eredetű – étel láttán elhatalmasodik rajta a mohóság, és amikor már úgy érzi, végzett, Vince felébred. Mielőtt azonban megenné Stiklit, az élelemmel megpakolt kiskocsi legurul a domboldalon, és keresztülmegy rajta egy kamion.
Vince még egy hétig alussza téli álmát, ennyi időt ad Stiklinek, hogy piros kiskocsistul és kék hűtőtáskástul összeszedje neki a tönkrement élelmet, különben megtalálja és megeszi őt. Az elkeseredett mosómedve egy újonnan épült, egyenházakból álló kertváros, az El Rancho Camelot lakópark felé veszi az irányt, hogy ott próbáljon szerencsét. Útja egy apró erdőszeleten vezet keresztül, ami megmaradt az építkezés után. Itt ekkoriban ébred fel egy kis, családias közösség: Verne, a megfontolt teknős (Garry Shandling), Hamilton/Hami, egy hiperaktív mókus (Steve Carell), Stella, a mogorva csíkos bűzösborz-hölgy (Wanda Sykes), egy álmeghalást profin űző, színészi vénával megáldott oposszumpapa, Ozzie (William Shatner) és lánya, Hanga (Avril Lavigne) és egy öttagú urzoncsalád. Döbbenten fedezik fel, hogy erdejük beszűkült, egy félelmetes zöld fal magasodik a szélén. A sövényt elnevezik Pityunak, mert úgy nem olyan félelmetes számukra. Miután Verne fájdalmas felfedezőutat tesz a túloldalon emberek, kutyák és autók közt, eltökélik, hogy nem kelnek át többet.
Élelmük azonban alig maradt, és az őszig tartó időszakot gyűjtögetéssel kéne tölteniük. Ekkor toppan be az emberek világában járatos Stikli, aki határozottságával és a könnyen beszerezhető, finom táplálék lehetőségének felvillantásával nyomban átveszi az irányítást az aggályoskodó Verne-től. A társaság hamarosan igen szemtelen lopkodásba kezd, hogy Vince minden óhaja teljesülhessen, de közben Stiklit egyre jobban kínozza a lelkiismeret-furdalás. Az étel határidőre ugyan összegyűlik, de a pozíciójára féltékeny és becsületes Verne közreműködésének köszönhetően odavész az egész. A pótlásra nem marad sok idő, ráadásul a kiszemelt ház tulajdonosa a lakókörzet több mint öntudatos elnöke, aki egy ideje a leghatékonyabb – és az összes államban illegális, kivéve Texas – lézeres riasztó- és megsemmisítőberendezést – a "Prémek rémét" – szereltette fel kertjében, amellett az Ellenféreg nevű kártevőspecialista a környéken járőrözik.
Az akció végül sikeres lesz, de Stiklin kívül mindenkit elkap az Ellenféreg. Stikli leszállítja az érkező Vincének a kiskocsis-hűtőtáskás-chipses rakományt, de míg a medve a gerinctelenség előnyeit ecseteli számára, felülkerekedik benne a lelkiismeret, és – ismét az összegürcölt étel pusztulásával járó – mentőakciót indít. Ennek keretében a koffeinnel felturbózott, alapjáraton is félelmetesen pörgő Hami és Verne levehető páncélja segítségével végül Stikli is családtag lesz, a bűzösborz társra talál, és mind az elnökasszony, mind az Ellenféreg, mind Vince megérdemelt büntetést kap: a medve a Sziklás-hegységbe kerül, az illegális berendezés miatt letartóztatják a nőt, az Ellenférget pedig a szomszéd debil kutyája veszi kezelésbe…

Fogadtatás

A kritikusok reakciója túlnyomórészt pozitív volt, a Rotten Tomatoes oldalán a film 75%-os értékelést kapott. Frank Lovece, a Film Journal International újságírója úgy találta, hogy a „a DreamWorks röhögősre vett animációs adaptációja a filozofikusan szatirikus képregényből… rengeteg nevetést tartogat és sokkal erősebb sztorival dicsekedhet, mint a legtöbb animációs film”. Ken Fox a TVGuide.comtól így beszélt a Túl a sövényen-ről: „egy ravasz szatíra az amerikai 'az elég sosem elég' fogyasztói magatartásról és a környezet károsításának vak folyamatáról. Nagyon vicces és a szereplőgárdát alkotó kis erdei állatkák csapata a gyerekeket is megnyerik.” Roger Ebert és Richard Roeper „two thumbs up”-ot, vagyis lelkesen pozitívan ítélte meg a filmet.

Érdekességek

 • A filmet eredetileg 2005 novemberi bemutatóra szánták.
 • Ben Folds átírta a végefőcímdal, a "Rockin' the Suburbs" szövegét, kicserélve a lázadó tinédzser és nu-metal paródiákat sokkalta gyermekbarátabbra. Ebben a változatban William Shatner hangját is hallhatjuk, aki Ozzie-t formálja meg.
 • Ez az első DreamWorks animációs film, ami képregényen alapszik.
 • Avril Lavigne első filmje, ahol nem saját magát alakítja.
 • A film videojátékváltozata 2006. május 9-én jelent meg.
 • Kezdetben Bill Murray és Jim Carrey is esélyes volt Stikli hangjának.
 • A film mutat bizonyos hasonlóságokat Isao Takahata Pom Poko című filmjével. Azonban a Túl a sövényen nem mélyed bele a környezetvédelem és az antiurbanizáció kérdéskörébe, csupán az állatok ártalmatlan ételvadászatára fókuszál, a hasonlóságot meghagyva kontextusbelinek.
 • Miközben Stikli a csatornák közt kapcsolgat az erdőben, a parodizált tévéműsorok között találjuk a Dr. Philt és az Összes gyermekemet.
 • Az eredeti változatban Hami 'Steve'-nek nevezi el a sövényt. Hami hangját Steve Carell szolgáltatja.
 • A szerelembolond házi macska, Tigris, Stella után kiáltja a nevét, mikor a borz elmegy tőle ("Stella!!"). Ez Tennessee Williams „A vágy villamosa” című darabjának paródiája, amiben Stanley ugyanilyen módon kiált felesége, Stella után.
 • Az Auto Homicide 3 nevet viselő videojáték, amivel a kis urzonok játszanak, a Grand Theft Auto-sorozat kifigurázása. A PSP-re emlékeztető kézi egységgel irányítják.
 • Abban a jelenetben, ahol Ozzie halottnak tetteti magát, megszagol egy rózsabokrot, és azt motyogja, „Rózsabimbó”. Ez egy utalás az Aranypolgárra, amiben Charles Foster Kane ugyanezt a szót mondja halála előtt.
 • Verne-nek a páncéljában rövid farkincája van, ám mikor nincs rajta, az emberihez hasonló feneke van. Ez a következetlenség szükséges volt két, a hátsójával kapcsolatos képi geg és egy, a farkára utaló párbeszéd miatt.
 • Hami kétszer is kétértelmű célozgatást tesz, mikor azt mondja: „Nem láttátok a mogyoróimat?”, illetve „Megvannak a mogyoróim!”.
 • Az egyik kis tarajos sült játszó Sami Kirkpatrick az egyik rendező, Karey Kirkpatrick gyermeke.
 • Míg Verne szerepel a filmben, Velma és Plushie, a képregény másik két teknőse nem tűnik fel benne.
 • Mikor Vincét végül elfogják, ugyanúgy ártalmatlanítják, mint Hannibal Lectert A bárányok hallgatnakban.
 • Ez az első DreamWorks-film, amit a Paramount Pictures forgalmaz, mivel utóbbi 2005-ben felvásárolta az 1998-ban debütált céget. Az utolsó DreamWorks-film, amit maguk forgalmaztak, a Micsoda srác ez a lány volt.