Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csibefutam (2000)
 • Eredeti cím: Chicken Run
 • Rendezők: Peter Lord, Nick Park
 • Forgatókönyvírók: Karey Kirkpatrick
 • Szinkronhangok: Phil Daniels, Lynn Ferguson, Mel Gibson, Tony Haygarth, Jane Horrocks, Miranda Richardson, Julia Sawalha, Timothy Spall,Imelda Staunton, Benjamin Whitrow
  Zene: John Powell, Harry Gregson-Williams
 • Játékidő: 84 perc
 • Bemutató:
  • USA 2000. Június 21.
  • Magyar 2000. Augusztus 17.
 • Bevétel: $ 224,834,564

2000-ben bemutatott amerikai–brit gyurmafilm, amelynek rendezői Peter Lord és Nick Park, és a 4. DreamWorks-film. A producerei Peter Lord, Nick Park és David Sproxton, a forgatókönyvírója Karey Kirkpatrick, a zeneszerzői Harry Gregson-Williams és John Powell. A mozifilm DreamWorks Animation, az Aardman Animations és a Pathé gyártásában készült, a DreamWorks Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve filmdráma, filmvígjáték és kalandfilm. Amerikában 2000. június 21-én, Nagy-Britanniában 2000. június 30-án, Magyarországon 2000. augusztus 17-én mutatták be a mozikban.  A filmet a Wallace és Gromit alkotói készítették el.

Cselekmény

A történet az 50-es években játszódik az angliai Yorkshire-ben, a Tepsi-tanyán, mely egy II. világháborús fogolytáborra emlékeztet. A farm egyik tyúkja, Rozsda (eredeti nevén: Ginger), aki nem riad vissza semmitől, megpróbálja kiszöktetni a csirkéket a telepről, különféle tervek, valamint Csóró (Nick) és Csali (Fetcher), a két csempész patkány segítségével. Alkalomadtán megpróbálkoznak a kerítés alatti ásással megszökni. Mindazonáltal Rozsdát mindig elfogja a farm egyik tulajdonosa, Tepsi gazda (Mr. Tweedy) és kutyái. Amíg az említett csirkét magánzárkában tartják, Mac, az intelligens, de kissé lökött tyúk segítségével a többiek újabb koncepciókat dolgoznak ki, hogy megvalósítsák szökésük egyetlen reményét: átrepülni a kerítés fölött.
Szökésüknek nem elhanyagolható okai vannak, többek között a szigorú selejtezési rendszer. Itt amelyik egyed nem tojik elegendő mennyiségű tojást egy hét alatt, a tepsiben végzi.
Eközben Tepsiné (az eredetiben: Mrs. Tweedy), a farm gazdasszonya és tulajdonképpeni ügyvivője a gazdaság pénzügyi fenntartásával küzd, az egyre csökkenő tojástermelés mellett. Kapzsisága nem ismer határt: kezdi megelégelni az alacsony profitot. Arculatváltás mellett dönt, ezért rendel egy pitegyártó gépet. Ezalatt Tepsi gazda azt gyanítja, a csirkék szökést terveznek. Neje azonban paranoiaként fogja fel ötletét, melyet elutasít a maga durva és hatalmaskodó módján.
Amíg a gazdasszony a házhoz szállítást várja, az egyik éjszakán egy Rhode Island-fajtájú vörös kakas, Rocky landol a telepen, szárnyát törve. Míg a többiek csodálkozva szemlélik a jövevényt, Rozsda meggyőzi, hogy segítsen nekik megtanulni repülni. Rocky persze nem tud repülni, így megpróbálja az időt húzni, azáltal, hogy a csirkéket látszólag hiábavaló edzéseken, gyakorlatokon át próbálja a repülés alapjaira okítani, amíg ő sérült szárnyát ápoltatja.
Ekkortájt Tepsiék megkezdik a tyúkok felhizlalását, hogy megfelelőek legyenek, mire megérkezik a gép. A szerkezet hamarosan megérkezik. Amikor a gazda megkezdi az összeszerelését, Rozsda rájön Tepsiné aljas tervére, és arra, hogy idejük vészesen fogy a szökésre tett erőfeszítések tekintetében. A szerelés végeztével Tepsi gazda megpróbálja a főkolompost a gépen keresztül feldolgozni, de Rocky megmenti, és közben sikerül elrontania a pitegépet. Ezzel adnak még maguknak egy kis időt, míg a gazda a javítással bajlódik.

Wallace és Gormit és az elvetemült veteménylény (2005)
 • Eredeti cím: Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit
 • Rendezők: Nick Park, Steve Box
 • Forgatókönyvírók: Steve Box, Nick Park, Bob Baker, Mark Burton
 • Szinkronhangok: Peter Sallis, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter
 • Zene: Julian Nott
 • Játékidő: 85 perc
 • Bemutató:
  • USA 2005. Október 7.
  • Magyar 2005. Október 24.
 • Bevétel: $ 192,614,977

2005-ben bemutatott brit–amerikai gyurmafilm, amely az Aardman Animations és a DreamWorks Animation koprodukciója, és a 11. DreamWorks-film. A rendezője Steve Box és Nick Park, a producerei Claire Jennings, Peter Lord, Carla Shelley és David Sproxton, a forgatókönyvírói Mark Burton és Bob Baker, a zeneszerzője Julian Nott. A mozifilm az Aardman Animations és a DreamWorks Animation gyártásában készült, a DreamWorks Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve filmvígjáték, rejtély film és sci-fi film. Amerikában 2005. október 7-én, Nagy-Britanniában 2005. október 14-én, Magyarországon 2005. október 24-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény

Ahogy közeledik a szokásos éves Zöldségóriás Verseny, kitör a "vege-mánia" Wallace és Gromit szomszédságában. A két vállalkozó kedvű cimbora nagyot kaszál a rágcsálóhárító rendszerrel, amely humánus módon tartja távol a szent kerteket megszállni szándékozó nyúlhadat. Ám hirtelen egy hatalmas, rejtélyes, zöldségdúló "fenevad" kezd garázdálkodni a környéken, éjszakánként megtámadja a városka értékes parcelláit, és elpusztít mindent, ami az útjába kerül. A verseny házigazdája, Lady Tottington kétségbeesetten próbálja menteni a menthetőt, ezért megbízza Wallace-t és Gromitot, hogy kapják el a lényt. Azonban lesben áll Lady Tottington sznob udvarlója, Victor Quartermaine is, aki inkább lelőné a fenevadat, hogy a helyi hős pózában tetszeleghessen - no meg hogy elnyerje szíve hölgyének kezét. Mivel a verseny sorsa forog kockán, Lady Tottington végül kénytelen megengedni Victornak, hogy levadássza a zöldségzabáló fosztogatót. Ám azt nem is sejti, hogy Victor valódi terve végzetes következményekkel járhat a Ladyre - sőt, két hősünkre nézve is.

Elvitte a víz (2006)
 • Eredeti cím: Flushed Away
 • Rendezők: David Bowers, Sam Fell
 • Forgatókönyvírók: Dick Clement, Ian La Frenais, Chris Lloyd, Joe Keenan, William Davies
 • Szinkronhangok: Hugh Jackman, Kate Winslet, Jean Reno, Bill Nighy, Andy Serkis, Shane Richie, Ian McKellen
 • Zene: Harry Gregson-Williams
 • Játékidő: 84 perc
 • Bemutató:
  • USA 2006. November 3.
  • Magyar 2006. November 30.
 • Bevétel: $ 178,120,010

2006-ban bemutatott brit–amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely az Aardman teljes egészében számítógéppel animált filmje, a megszokott stop-motion technika ellenében, és a DreamWorks 13. filmalkotása. A rendezői David Bowers és Sam Fell, a producerei Cecil Kramer, Peter Lord és David Sproxton, a forgatókönyvírói Dick Clement, Ian La Frenais és Simon Nye, a zeneszerzője Harry Gregson-Williams. A mozifilm a DreamWorks Animation és a Aardman Animations gyártásában készült, a Paramount Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve filmvígjáték és kalandfilm. Amerikában 2006. november 3-án, Magyarországon 2006. november 30-án mutatták be a mozikban.
Az Elvitte a víz az utolsó együttműködés az Aardman és a DreamWorks között, „kreatív különbségekre” hivatkozva.

Cselekmény

Roddy St. James egy felsőosztálybeli házipatkány, aki egy kensingtoni luxuslakásban éli mindennapjait. Mikor egy közönséges, Sid nevű patkány a csatornából feljut a mosogató csövein keresztül, s úgy véli, megütötte a főnyereményt, Roddy, hogy megszabaduljon tőle, azt a tervet eszeli ki, hogy megmutatja újdonsült, nemkívánatos lakótársának a „jacuzzit”, ami valójában a vécécsésze. Lehet, hogy Sid egy nemtörődöm naplopó, ám csatornapatkány, így nem esik nehezére felismernie egy WC-t. A kövér rágcsáló megjátssza magát, majd egy hirtelen mozdulattal belöki Roddyt és lehúzza, egyenesen London csatornái között elterülő földalatti patkányváros forgatagába. Itt találkozik Roddy Rita Malone-nal, a vakmerő patkánylánnyal, aki a Jammy Dodger nevű hűséges hajójával szeli a csatornák szennyvizeit. Rita kezdetben egyáltalán nem szíveli Roddyt, ám az események egymás mellé sodorják őket: a galád Varangy Ritára küldi csatlós patkányait, Tüskét és Albínót, mivel a lány korábban visszalopta tőle édesapja értékes rubinját. Varangy – aki előkelő angol lévén megvet minden rágcsálót – jégre akarja tenni két foglyát…szó szerint. Azonban ezen szándékában kudarcot vall, s a helyzet megváltozik: a szökéshez Rita magával visz egy egyedi módon megalkotott elektromos kábelt, amit később övként használ. Fogalma sincs róla, milyen fontos e tárgy Varangynak, aki nélküle nem képes megnyitni a zsilipkaput, hogy megfullassza az összes élő patkányt a városban, s benépesítse milliónyi ebihalával.
Miután sikerül lerázniuk Varangy patkányait, Roddy rájön, hogy a rubin hamisítvány, és eltöri, hogy ezt bebizonyítsa Ritának. A lány igen mérges lesz rá, de vigaszt lel abban, hogy Roddy megígéri neki: ha segít a hazajutásában, cserébe több drágakövet is ad neki. Rita hazalátogat családjához, mielőtt nekivágnak az útnak, s a több tucat lelket számláló házban Roddy is meleg fogadtatásban részesül.
Tüske és Albínó újabb próbálkozásra sem tudja elfogni a két patkányt, így Varangynak nincs más választása, mint Franciaországba küldeni kuzinjáért – a hírhedt, noha kissé szórakozott és ütődött zsoldosért, akit úgy ismernek, Le Béka. Le Béka magával hozza csatlós békáit, hogy végezzenek a Roddy-Rita párossal és visszaszerezzék a kábelt. Már majdnem sikerrel járnak, mikor Rita elragadja a tárgyat a felhőtlenül örvendező Le Béka kezei közül, miközben Roddyval egy ejtőernyőként alkalmazott zacskóba kapaszkodva kilavíroznak a csatornákból a város fölé, miután Rita szeretett hajóját elnyeli a víz. A patkányok sikeresen landolnak Roddy lakásában.
Roddy megtartja ígéretét és Ritának ad két értékes ékkövet. A lány úgy hiszi, a házban Roddynak barátai és rokonai is élnek, mígnem meglátja a ketrecét és ráébred, hogy az előkelő élethez szokott patkány egy házikedvenc. Sid továbbra is folytatja ámokfutását a lakásban, s mikor feltűnik a színen, Roddy mint öccsét, „Rupertet” mutatja be Ritának. Szerencsétlenségére azonban ők ismerik egymást. Rita csalódottan elbúcsúzik Roddytól, és visszamegy a csatornába.
A lakásban maradt két patkány a futball világdöntőt bámulja, mikor Sid elmondja Roddynak, hogy nem akar többet inni a félidőig, mert így is már vissza kell tartania vizeletét. Roddy ekkor rájön a Varangy tervére: félidőben az összes ember megrohamozza a mellékhelyiséget és egyszerre húzzák le a vécét. A varangy a kábel segítségével megnyitja a zsilipkaput, így a rengeteg, egyszerre zúduló víz elárasztja Patkopoliszt. Roddy megbízza Sidet, hogy legyen jó a házban lakó kislányhoz, ha hazajön, ő pedig ismét a csészébe veti magát, hogy megmentse a város lakóit. Ritát időközben sikerült elfogniuk a cselszövőknek, így a vezeték ismét Varangy birtokába került. Roddy megmenti a lányt, elmés ötleteivel pedig sikerül megfagyasztania az árhullámot, mielőtt a szurkolók seregére dőlne az utcán.
Roddy segít Ritának megépíteni a Jammy Dodger II-t, és nekivág a vizeknek az egész családdal, hogy elkezdje új életét.
Rövidesen kiderül, Roddy épp jókor hagyta hátra régi otthonát. Gazdája ugyanis hazaérkezve új „baráttal” lepi meg az ott tartózkodó Sidet – egy macskával!