Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 • Eredeti cím: Shrek Forever After/Shrek: The Final Chapter
 • Rendezők: Mike Mitchell
 • Forgatókönyvírók: Josh Klausner, Darren Lemke
 • Szinkronhangok: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Walt Dohrn
 • Zene: Harry Gregson-Williams
 • Játékidő: 93 perc
 • Bemutató:
  • USA 2010. Május 21.
  • Magyar 2010. Július 8.
 • Bevétel: $ 752,600,867
Harmadik Shrek
(2007)
<>  

Színes, amerikai egész estés 3D-s számítógépes animációs film. A forgatókönyvet Josh Klausner írta , a filmet Mike Mitchell rendezte , a film zenéjét Harry Gregson-Williams szerezte, a film producere Gina Shay, a főszerepben Mike Myers hangja hallható. A Shrek filmek 4. és egyben utolsó része, amelyek a Dreamworks klasszikusává váltak. A filmet a Paramount Pictures forgalmazza, legelső premierjére Oroszországban került sor május 20-án, amíg Amerikában, és Nagy-Britanniában május 21-én mutatták be.
Bár a kritikusok meglehetősen negatívan fogadták a filmet, sőt az eddigi Shrek-filmek legrosszabbikának nyilvánították, a film már az első három hétvégén több mint 752 millió dolláros bevételt hozott. Ezzel egy évig az eddigi legtöbb bevételt hozó Dreamworks filmek egyike lett, 2012-ben a Madagaszkár 3. meghaladta a bevételeit. Továbbá a film a 2010-ben bemutatott animációs filmek legjobbja lett, a Toy Story 3. után.

Cselekmény

Shrek családos ember lett. Már nem félnek tőle a falusiak, és az állása is köznapinak mondható. Shrek már majdnem el is felejtette, milyen igazi ogrénak lenni... a gonosz Rumpelstiltskin azonban becsapja Shreket, egy olyan megállapodást irat alá vele, melynek értelmében minden megváltozik: Shrek a mese világának egy alternatív verziójába kerül, ahol az ogrékra vadásznak, Rumpelstiltskin a király, Shrek és Fiona pedig sosem találkoztak. Shrekre vár a feladat, hogy visszacsinálja az egészet, megmentse a barátait, és újra övé lehessen egyetlen igaz szerelme.

Produkció

A Shrek 2. sikereit követően Jeffrey Katzenberg, a film producere bejelentette, hogy tervbe vették a harmadik, negyedik, sőt még az ötödik részt is. Véleménye szerint a harmadik és negyedik rész a filmmel kapcsolatos, eddig megválaszolatlan kérdéseket fogja feltárni, és azt utolsó részben bontakoztatják ki, hogy hogyan lett Shrekből az az ogre, akivel az első film elején találkozunk. Kezdetben a film címe Shrek Goes Forth lett volna (a magyar változatban valószínűleg Negyedik Shrek), ám 2009 májusában a Dreamworks megváltoztatta a címet Shrek Forever After-re, mellyel kijelentették, hogy ez lesz a sorozat utolsó része.]2004 novemberében Bill Damaschke, a Dreamworks Animation akkori igazgatója bejelentette, hogy az utolsó rész lezár majd minden egyes olyan szálat, amely a három film során megválaszolatlan maradt.
Tim Sullivan kezdte el írni a forgatókönyvet 2005-ben, később azonban Josh Klausner és Darren Lemke váltották őt fel. Klausner elmondása szerint Sullivan forgatókönyve inkább egy újabb folytatást szül, mintsem lezárja az addigi cselekményt. Olyan sztorit akartak írni, amely váratlan ugyan, de ugyanakkor a végkifejletig viszi Shrek addigi kalandjait. Nem sokkal a harmadik film premierjét követően, a Dreamworks bejelentette, hogy Mike Mitchellt nevezte ki a negyedik film rendezőjének. 2008 szeptemberében különböző pletykák merültek fel arról, hogy a film legújabb főgonoszának hangját Tom Cruise fogja kölcsönözni, melyek végül feledésbe merültek.