Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 • Eredeti cím: Shrek the Third
 • Rendezők: Chris Miller, Raman Hui
 • Forgatókönyvírók: Jeffrey Price, Peter S. Seaman, Chris Miller, Aron Warner
 • Szinkronhangok: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Justin Timberlake
 • Zene: Harry Gregson-Williams
 • Játékidő: 89 perc
 • Bemutató:
  • USA 2007. Május 18.
  • Magyar 2007. Június 14.
 • Bevétel: $ 798,958,162
Shrek 2.
(2004)
<> Shrek a vége fuss el véle
(2010)

Színes, amerikai egész estés 3D-s számítógépes animációs film. A forgatókönyvet Jeffrey Price írta, a filmet Chris Miller rendezte, a film zenéjét Harry Gregson-Williams szerezte, a film producere Aron Warner, a főszerepben Mike Myers hangja hallható. Készítette a DreamWorks Animation, a Paramount Pictures forgalmazásában. A film 2007. május 18-án került elsőként a nézők elé Amerikában, a magyar premier pedig 2007. június 14-én volt. A produkció a hatalmas világsikernek örvendő animációs film, a Shrek 2. közvetlen folytatása. Andrew Adamson, az előző rész egyik rendezője és írója ezúttal csak executive produceri teendőket lát el, a direktori székbe az első filmjét vezénylő Chris Miller ült. A szereplők hangját szolgáltató színészgárda kivétel nélkül visszatért.

Cselekmény

Harold király, Túl az Óperencián uralkodója haldoklik, így eljön az idő a trónörökös számára, aki nem más, mint a király lányának hitvese, Shrek. A mogorva ogrének azonban esze ágában sincs lemondani hőn szeretett mocsaráról a trón javára, mivel minden vágya az, hogy végre visszatérhessen otthonába, s végre kettesben legyen feleségével. A király végső szavaival elárulja az utolsó királyi sarj nevét, aki utódja lehetne. Harold békakirály szomorú és borongós búcsúztatója után Shrek, Szamár és Csizmás Kandúr elköszönnek szeretteiktől, s hajóval útrakelnek, hogy felkutassák Artie-t, Fiona kuzinját. Fiona a távolodó bárka után kiáltja, hogy gyereket vár, s ez bizony nincs a gondtalan életet kedvelő Shrek ínyére.
Mindezalatt Szőke Herceg, aki egy fogadó színpadán kénytelen szórakoztatni a vendégeket, bosszút esküszik Shrek ellen, s a trón elfoglalására sző tervet. Ellátogat a gonosz meseszereplők törzshelyére, hogy összetoborozza őket elhatározása megvalósítására. Nem látják ott szívesen, de ráébreszti őket, igenis van okuk együttműködni vele, hogy egyszer ők legyenek azok, akik addig élnek, míg meg nem halnak. Hook kapitány, a gonosz mostoha, Küklopsz, Rumpelstiltskin és a többiek tehát mellészegődnek.
Mindezalatt Szőke Herceg, aki egy fogadó színpadán kénytelen szórakoztatni a vendégeket, bosszút esküszik Shrek ellen, s a trón elfoglalására sző tervet. Ellátogat a gonosz meseszereplők törzshelyére, hogy összetoborozza őket elhatározása megvalósítására. Nem látják ott szívesen, de ráébreszti őket, igenis van okuk együttműködni vele, hogy egyszer ők legyenek azok, akik addig élnek, míg meg nem halnak. Hook kapitány, a gonosz mostoha, Küklopsz, Rumpelstiltskin és a többiek tehát mellészegődnek.
A palotában Fiona királyi barátnői, Csipkerózsika, Hamupipőke, Hófehérke és Rapunzel, édesanyja, Lilian királyné és Doris, a csúnya mostohatestvér a baba érkezése alkalmából ajándékokkal halmozzák el Fionát. Megjelenik Pinokkió, Mézi, a Farkas és a három kismalac is. Szőke és csapata inváziója hirtelen éri Túl az Óperencián udvarát, Szamár kedvesét, Sárkányt hamar ártalmatlanná teszik, s bár egy időre sikerül elmenekülniük, Rapunzel árulása következtében Fiona és a többi hölgyemény is rács mögé kerül. Túl az Óperenciánban a gonosz meselények veszik át az uralmat.
Eközben Shrek, Szamár és Csizmás elérnek az iskolába, ahol Artie tanul. Rövidesen kiderül, ő a legnagyobb lúzer a vidéken. Shreket azonban ez nem gátolja, a lényeg, hogy ne kelljen trónra ülnie. Négyesben indulnak tehát vissza Túl az Óperenciánba, ám a hazaúton Szamár és Csizmás Kandúr fecsegése ráébreszti Artie-t, hogy királynak lenni nem csak móka és kacagás; eszében sincs pestissel és fekélyekkel megbirkózni, így vissza akar térni otthonába. Shrekkel a kormánykeréken vitatkoznak, mígnem a hajó zátonyra fut. Partot érve gyalog folytatják az utat, ám Artie-nak már egyáltalán nem fűlik a foga a királyi élethez. Nemsokára elérnek egy tisztásra, ahol Merlin, az Artie iskolájából mentális problémái miatt száműzött idős és szórakozott varázsló viskója áll. A tisztáson térnek nyugovóra, azonban álmukat Hook kapitány és élő fákból álló bandája zavarja meg. Sikerül megfutamítaniuk őket, de tudják, hogy otthon nagy baj van. Merlint kérik meg, hogy segítse őket haza Túl az Óperenciánra, ám a hóbortos varázsló nem vállalja, mígnem Artie előadja sírós-könyörgős magánszámát. A négy útitárs visszajut a palota közelébe, azonban Szamár és Csizmás egymás testében landol.
Shrek megtudja Túl az Óperencián utcáira érve, hogy Szőke estére színielőadást tervez, melynek fénypontjaként végezni akar vele. Elmegy a trónbitorló öltözőjébe, azonban mikor Artie is feltűnik a színen, rosszra fordulnak a dolgok. Mivel a fiú a trón várományosa, Szőke karddal fenyegeti, így Shrek kénytelen olyan eszközt bevetni élete megmentéséért, amivel megbántja Artie-t. Shreket láncra verik az előadás kezdetéig, Szamár és Csizmás pedig Fiona és barátnői mellé kerül. Mikor Fiona meghallja, mi vár férjére, cselekvésre buzdít. Mindenki nagy meglepetésére, édesanyja két vastag kőfalat is lefejel, s így kijutnak a várbörtönből. A hölgyek harci és csábítási fortélyaikat bevetve az erdő felől jutnak be a kastélyba, míg Szamár és Kandúr, Pinokkió és a többiek kiszabadítására indul. A színpadon már folyik Szőke magánszáma, melyben Rapunzel a megmentendő hajadon, a legyőzendő szörnyeteg pedig Shrek, még mindig bilincsben. Mikor az ogre felemelkedik a színpad alól, gúnyt űz Szőkéből, amin a közönség igazán kedélyesen nevet. A legjobb pillanatban érkezik a felmentősereg, ám Szőke füttyent gonosz mesecsatlósainak, akik mindjárt kardot rántanak mindenkire. Ekkor tűnik fel Artie, akit korábban Szamár és Kandúr felvilágosítottak róla, hogy Shrek az életét mentette meg akkor, mikor úgy vélte, megsértette őt. Az ifjú a kérdést szegezi a gonoszoknak: miért ne lennének most végre egyszer jók, ha valóban erre vágytak? Szavai meggyőzik őket, így Szőke egyedül támad Shrekre, azonban elvéti akcióját, s így alul marad a küzdelemben – és egy igen nagy súlyú díszletelemmel szemben. Artie meghozza döntését, s fejére helyezi a koronát. A színház közönségének soraiban ott van Merlin is, aki megpróbálja visszavarázsolni Szamárt és Csizmást Kandúrt saját testébe, több-kevesebb sikerrel.
Shrek és Fiona végre valahára hazatérnek mocsarukba, s hamarosan három gyermekük születik. Ketten együtt – no és Szamár és Kandúr hathatós közreműködésével, főként a gyermekek játékaként – élvezettel merülnek el a nevelésükben, Shrek pedig rájön, hogy az apaszerep mégsem olyan ördöngösség, mint hitte.

Háttér

Mivel a DreamWorks SKG a Viacomhoz került, a Harmadik Shrek Mike Myers első filmje az 1993-as Wayne világa 2 óta, melyet a Paramount Pictures (ami 1994-ben lett a Viacom része) forgalmaz. A 2004-es Father of the Pride című showban feltűnt Szamár (Eddie Murphy hangjával), csak hogy promótálja a Shrek 3-at, azonban itt azt állította, 2006-ban kerül a mozikba a film, noha ez csak 2007-ben történt meg.
Az NBC csatorna Saturday Night Live műsorából öt színész működik közre a filmben. Két színész, Amy Poehler és Maya Rudolph a film bemutatójának idején is aktív szereplője az SNL-nek; a további három Mike Myers, Eddie Murphy és Cheri Oteri. A Monty Python ötösfogatából két fő, John Cleese és Eric Idle is hangját kölcsönzi egy-egy szereplőnek (de közös jelenetük nincs)

Kulturális utalások

Az előző két film hagyományait folytatva, a Harmadik Shrek is számtalan utalást tartalmaz a történelemre, a tündérmesékre és különböző legendákra:

 • Szőke Herceg öltözőjében látható édesanyja, Jótündér Keresztanya fotója a „Don't Stop Believin'” felirattal, ami a Journey együttes egyik számának címe.
 • A végső ütközet során Csizmás Kandúr testében Szamár egy „D” betűt vés Pinokkió fenekére, ami őt jelképezi (Donkey, a magyar változatban Don Szamár). Hasonlóan cselekedett Csizmás a Shrek 2-ben, mikor egy fába véste a „P” betűt (Puss in Boots, a magyar változatban Pandúr). Mindkettő Zorro karakterének paródiája, akit többek között Csizmás eredeti hangadója, Antonio Banderas is eljátszott már.
 • Miután lefejeli a második falat, a királyné az „A Spoonful of Sugar” című dalt dúdolja. Julie Andrews, aki a királynét alakítja, ugyanezt a dalt énekelte a Mary Poppinsban mint a címszereplő. Mikor Fiona megkérdezi, jól van-e, a királyné a „My Favorite Things” dallamait kezdi dúdolni, amit Andrewstől korábban az A muzsika hangjában hallhattunk.
 • Az állatok hívása, amit Hófehérke vet be a beszélő fák ellen, valójában a háborús kiáltás a Led Zeppelin „Immigrant Song”-jából, de a jelenet kezdete a „With a Smile and Song” című dal paródiája az eredeti Hófehérke és a hét törpe Disney-filmből.
 • Mikor Hófehérke letépi ruhája ujját, látható Dopey (Kuka) feliratú tetoválása, ami a hét törpe egyikének neve.
 • A film elején Szőke Herceg fogadóbeli előadásnál a lópatadobogást kókuszdiók csattogtatásával imitálják. Ugyanezen technikát alkalmazták a Gyalog galoppban (magyarban a kókuszdió helyett tök szerepel), aminek két főszereplője John Cleese és Eric Idle. Idle azt állította, a Shrek producereinek beperlésén gondolkodik a geg jogtalan használata miatt, míg a producerek elmondása szerint Idle és Cleese előtti tisztelgésként tették a filmbe ezen mozzanatot.
 • Merlin, Lancelot, Arthur király (Artie) és Guinevere (Gwen) mind az Arthur-mondakörből származó alakok. Artie a filmben nem csillogó páncélban feszítő lovag, ahogy mindenki számítana rá, hanem egy úgynevezett lúzer, aki Lancelot állandó piszkálódásainak céltáblája.
 • Merlin varázslatai hasonlóak a Disney A kőbeszúrt kard című rajzfilmjében szereplőkhöz.
 • Shrek és Artie komoly, érzelmi síkokra terelődő beszélgetésekor Merlin a „That's What Friends Are For” című dalt kezdi el játszani.
 • Miután Mézi előtt lepereg az élete, az eredeti változatban az „On the Good Ship Lollipop” című dalt kezdi énekelni.
 • Szintén ebben a jelenetben, a rövid montázs Mézi életéről utalást tartalmaz a The Six Million Dollar Manre (A hatmillió dolláros férfi).
 • Szőke öltözőjében látható az operaház fantomjának maszkja és jelmeze.
 • Harold király temetésén az Élni és halni hagyni (Live and Let Die) című James Bond-film főcímdalát éneklik a békák. John Cleese, Harold király alakítója több Bond-filmben is feltűnt R, illetve később Q szerepében.
 • Shrek álomjelenetében a szobájába beguruló babakocsi a Rosemary gyermekének paródiája.
 • A Shrek és Szőke közti végső összecsapás jelentében egy rövid dalrészlet a Queen „Bohemian Rhapsody”-jából kölcsönöz.
 • Korábban ebben a jelenetben, a hajót evező kalózszereplők felbukkanásakor szóló dal hasonló az A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka zenéjének főtémájához.
 • Túl az Óperencián megszállásakor az ausztrál Wolfmother együttes „The Joker & the Thief” című dala hallható.