Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 • Rendezők: Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon
 • Forgatókönyvírók: Ted Elliott, Terry Rossio, Joe Stillman, Roger S. H. Schulman
 • Szinkronhangok: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, John Cleese
 • Zene: Harry Gregson-Williams
 • Játékidő: 93 perc
 • Bemutató:
  • USA 2004. Május 19.
  • Magyar 2004. Július 1.
 • Bevétel: $ 919,838,758
Shrek
(2001)
<> Harmadik Shrek
(2007)

Színes, amerikai egész estés 3D-s számítógépes animációs film. A forgatókönyvet írta, és a filmet rendezte Andrew Adamson, a film zenéjét Harry Gregson-Williams szerezte, a film producer David Lipman, a főszerepben Mike Myers hangja hallható. Készítette a DreamWorks SKG. A 2001-ben készült Shrek című DreamWorks Pictures-filmnek, a 2004-ben készült folytatása. A film 2004. május 19-én került elsőként a nézők elé Amerikában, a magyar permier pedig 2004. július 1-jén volt. A Shrek 2. a történelem harmadik legnagyobb háromnapos nyitányával büszkélkedhet, valamint a legnagyobbéval az animációs filmek körében 2004 legsikeresebb filmjeként.

Cselekmény

Shrek és Fiona hercegnő nászútjukról visszatérve meghívást kapnak a hercegnő szüleitől. Fiona azonban nem közölte szüleivel, Harold királlyal és Lilian királynéval, hogy egy ogréhez ment feleségül. Amikor Jótündér keresztanya rájön, hogy Fiona Shrek felesége, emlékezteti Harold királyt, miszerint segített neki, hogy boldogan éljen, amíg meg nem hal, cserébe azért, hogy Fiona hercegnő az ő fiához, Szőke herceghez megy hozzá. Harold király a Jótündér sürgetésére – valamint azért, mert nem tetszik neki a tény, hogy a veje ogre legyen – felbérli a Csizmás Kandúrt, hogy az megölje Shreket. De Csizmás Kandúr ezt végül mégsem teszi meg.
Shrek kapott a Jótündér Keresztanyától egy névjegykártyát, hogy merre van az ő bájital-palackozó üzeme, így Szamárral és a Csizmás Kandúrral elment oda, hogy megkérdezze, hogyan tehetné Fionát boldoggá. A Jótündér Keresztanya klasszikus mesékben utánanézett, ám nem talált boldog ogrékat. Ezért azt válaszolta, az ogrék nem élnek boldogan, amíg meg nem halnak. Shrek, Szamár és Kandúr távozás közben lopnak egy bájitalt, hogy Shrek ne legyen ogre. A Jótündér Keresztanya rájött, hogy ellopták a 'Boldogít, amíg meg nem...' bájitalt és kiötlött egy tervet, hogy ezt a saját céljaira fordítsa.
Szamár megkóstolta a bájitalt, de nem történt semmi. Erre Shrek megitta a maradékot. Az időközben esni kezdő eső elől egy istállóba mentek be mindhárman aludni . Másnap reggel Shrek tapasztalta, hogy emberré vált, Szamárból pedig egy fehér paripa lett. A bájitalra rá volt írva, hogy a szerelmes pár bármely tagja issza meg, mindkettejükre hat. A bájital éjfélig hat, hacsak a bájitalt megivó addig az ideig meg nem csókolja igaz szerelmét, amiután egész életükre hat a bájital.
A reggel a palotában felébredő Fiona a tükörbe nézve látta, hogy ismét ember lett, ezért felsikoltott és keresni kezdte Shreket. Shrek bement a palotába, ám elkerülték egymást Fionával és a Jótündér Keresztanya bezárta Shreket egy szobába. Fionával pedig elhitette Szőke, hogy ő lett Shrek. A Jótündér Keresztanya megmutatja az ablakból Shreknek a messzi erkélyen lévő Fionát és Szőkét és meggyőzte Shreket, hogy boldogok. Shrek leverten távozott a kastélyból.
Shrek, Szamár és Csizmás Kandúr a kocsmában próbálták elűzni bánatukat, amikor meglátták, hogy Harold király álruhában a kocsma egyik szobájába ment. Odalopóztak kintről a szoba ablakához, és meghallották, amint Harold beszél a Jótündér Keresztanyával és Shrekkel. Megtudták, hogy Fiona nem kedvelte meg az új Shreket. A Jótündér Keresztanya adott egy bájitalt Haroldnak, hogy az esti bál előtt azt itassa meg meg Fionával. A hatása az, hogy Fiona abba lesz szerelmes, aki először megcsókolja. Szamár döbbenetében itt felkiált, a beszélő állat láttán a Jótündér Keresztanya rájön, hogy a széppé vált Shrek és társai hallgatóztak az ablaknál. Rájuk úszította a lovagokból álló rendfenntartókat, akik elfogták őket.
Shrek házában az ismerősei a varázstükrön keresztül nézték a Shrek Herceg és Fiona Hercegnő tiszteletére adott gálát, ám Mézeskalács megunta a műsort és átváltott egy másik csatornára. A 'Lovagok' c. műsorban meglátta a daliás ember és a fehér paripa valamint a macska elfogását, s a tükröt látva hallották, hogy a férfi önmagát Shreknek, Fiona férjének vallotta. Útnak indultak, hogy kiszabadítsák Shreket.
Pinocchio, a vak egerek, a farkas és Mézeskalács kiszabadítja Shreket, majd elmennek a Nagylepényhez. Ő süt egy Mézeskaláccsal egyező formájú, ám hatalmas mézeskalácsot, Süttyőt. A fehér paripát követő óriás Süttyő vállán indul Shrek útnak a vár felé, hogy megakadályozza, hogy Fionát erőszakosan, bájitallal tegyék szerelmessé olyanba, akibe nem akar szerelmes lenni. Harold, Fiona apja amikor teázott vele, szándékosan nem azt a teát adta oda neki, amelyikbe a bájitalt tette, azt ő maga itta meg. Shrek Süttyővel áttöri a kastély védelmét, majd a fehér paripa Szamár hátán eljut a bálterembe.
Szőke gyorsan megcsókolta Fionát. Fiona azt hitette el egy pillanatig, hogy tényleg szerelmes lett belé, de aztán lefejelte Szőkét. Akkor már a Jótündér Keresztanya rájött, hogy Harold nem is itatta meg vele a bájitalt és meg akarta Shreket ölni. Amikor a varázspálcájával megátkozta Shreket, Harold odaugrott elé. A páncélja visszaverte az átkot és visszaverődött a Jótündér Keresztanyára, aki szappanbuborékokká durrant szét. Harold békává vált. Kiderült, hogy a Jótündér Keresztanya azzal zsarolta Haroldot, hogy visszaváltoztatja eredeti formájává, békává, hacsak nem lesz Szőke a veje. Harold bocsánatot kért és áldását adta Fionára és Shrekre. Ezután távozni akart: "sajnálom, Lilian, hogy nem lehetek az a férfi, akit megérdemelsz", ám Lilian királynő erre azt válaszolta: "sosem voltál még közelebb ahhoz a férfihez" és kezébe fogta a békát.
Shrek felajánlotta Fionának, hogy megcsókolja és életük végéig szépek maradnak, ám Fiona azt mondta haláláig boldogan akar élni... "a férjemmel, aki ogre." Shrek, Fiona és Szamár éjfélkor visszaváltoztak eredeti formájukba. Szamár el volt keseredve, ám Shrek azt mondta neki, számára ő most is táltos paripa. Ezáltal rávilágított, hogy a belső érték számít, nem a külső, amit a Jótündér Keresztanya kihasznált. Aztán buliztak, ahol Lilian királynő kezében Harolddal táncolt és amikor vége lett a bulinak, beállított Sárkány, hogy megszülettek a kis sárkány-szamár keverék kölykök.

Kulturális utalások

Ahogy az előzménye, a Shrek 2 is egyfajta paródiafilmnek számít, gyermekmesékre célzó mondatok (főleg a Disney által filmre vittekre); és a többi Dreamworks animációs filmhez hasonlóan az amerikai popkultúrára is találhatók utalások.

 • A jelenetben ahol Shrek feleségül veszi Fionát a gyűrű utal A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége című film egyik jelenetére, ahol a gyűrű a kovácsolás közben "ráesik" Frodó ujjára.
 • A jelenet, melyben Fiona megcsókolja Shreket, miközben ő sáros arccal fejjel lefelé lóg (amit Fiona úgy szed le, mintha egy maszkot húzna le), utalás a Pókember-filmekre.
 • A trombitás, aki folytatja a játékot amikor Fiona meghívást kap a szüleitől, hogy hazamenjen, az eredeti Hawaii Five-O zenét játssza.
 • A képzeletbeli királyság, a Túl Az Óperencián elemei és tereptárgyai utalások Kalifornia déli részére, egész pontosan Los Angeles környékére. Például, a királyság mellett van egy tábla, melyen az áll, hogy "Far Far Away", egyértelműen a világhírű Hollywood tábláról lett mintázva; a "Friar's Fat Boy" étterem, amibe Harold király, Jótündér Keresztanya és Szőke mennek Dél-Kalifornia étteremláncára, a "Bob's Big Boy"-ra való utalás.
 • A jelenet, melyben Shrek, Fiona, és Fiona szülei dühösen egymás nevét mondják (Szamár pedig vidáman a sajátját), miután a vacsora kudarcba fulladt, egy utalás a Rocky Horror Picture Show-ra.
 • Csizmás Kandúr karakterét Zorróról mintázták, őt az egyik filmfeldolgozásban Antonio Banderas játssza (aki egyébként a hangját adja az amerikai szinkronban). Kandúr viselkedése olyan, mint Zorróé az 1998-as Zorro álarca filmben.
 • Szamár azt kiáltja: "Olvadok!", mikor elkezd esni az eső, ami utalás Theodorára az Óz, a csodák csodája filmből.
 • Amikor a mesebéli lények kiszabadítják Shreket, Szamarat és Csizmást, akkor Pinokkió bábszalagokkal van fellógatva, utalva Ethan Huntra-ra a Mission: Impossible filmből. A háttérben hallható zene ugyanígy a filmből való.
 • Amikor Nagylepény megteremti az óriás Mézeskalács embert, a villámlások a háza mögött és ahogyan Mézi azt üvölti, "Ez él!", utalás a Frankensteinre.
 • Amikor Mongo a kastély előtti vízesésbe merül, azt mondja Mézinek: "Légy jó!", ez utalás az E.T. filmre. (Steven Spielberg, az E.T. rendezője, a Dreamworks társalapítója volt.).
 • Amikor Jótündér Keresztanya megjelenik, miután Fiona könnycseppet ejt a vacsora után, az arany ruha, amit Fiona visel, fellebben, ez utalás Marilyn Monroe filmjére, a Hétévi vágyakozásra.
 • Amikor Csizmás megtámadja Shreket, és felkúszik a ruhájába, hogy aztán kitörjön a közepéből, utalás az 1979-es Alien "mellkasátszakító" jelenetére.
 • Több jól ismert cég paródiája megtalálható Túl Az Óperencián, a "Farbucks" a Starbucks, a "Baskin Robbinhood" a Baskin Robbins , a "Saxxon Fifth Avenue" a Saks Fifth Avenue, a "Burger Prince" a Burger King, az "Abercrombie & Witch" az Abercrombie & Fitch, a "Pewtery Barn", a Pottery Barn, az "Armani Armoury" az Armani, a "Barney's Old York" a Barneys New York, a "Tower of London Records" a Tower Records paródiája, a "Versarchery" egy szójátéka designer label Versacének, és az "Old Knavery" az Old Navy paródiája. Túl Az Óperencián önmaga paródiája Hollywoodnak.
 • A "Knights" nevű televíziós show a film harmadik felében utalás a bűnügyi valóságshow-ra, a "Cops" sorozatra. Csizmás Kandúrnál macskagyökeret találnak, amivel a marihuánát helyettesítették.
 • A "The Poison Apple" bárban játszódó jelenet, amelyben Shrek és csapata szomorkodik a pultnál, Csizmás Kandúr iszik egy pohár tejet, és azt mondja: "Utálom a hétfőket". Ez utalás a Garfield képregények címszereplőjének kedvenc mondatára.