Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 • Eredeti cím: Bee Movie
 • Rendezők: Simon J. Smith, Steve Hickner
 • Forgatókönyvírók: Jerry Seinfeld, Andy Robin, Barry Marder, Spike Feresten
 • Szinkronhangok: Jerry Seinfeld, Renée Zellweger, Jim Cummings
 • Zene: Rupert Gregson-Williams
 • Játékidő: 87 perc
 • Bemutató:
  • USA 2007. November 2.
  • Magyar 2007. December 6.
 • Bevétel: $ 287,594,577

2007-ben bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 15. DreamWorks-film. A forgatókönyvet Jerry Seinfeld írta, Steve Hickner és Simon J. Smith rendezte, a zenéjét Rupert Gregson-Williams szerezte, a producere Christina Steinberg volt. A DreamWorks Animation készítette, a Paramount Pictures forgalmazta. Amerikában 2007. november 2-án, Magyarországon 2007. december 6-án mutatták be a mozikban.
A DreamWorks Animation vígjátéka az első film, aminek forgatókönyvét Seinfeld írta (aki egyúttal produceri feladatot is ellátott), három társával. A szereplők és a stáb között többen is akadnak, akik a humorista régóta futó, NBC-s
Seinfeld című sitcomjának munkatársai voltak, így Spike Feresten és Andy Robin írók, illetve Michael Richards, Patrick Warburton és Larry Miller komikusok.
A film eredeti címe szójáték a B movie, azaz B-film kifejezéssel.

Cselekmény

A tanulmányaival frissen végzett méhecskét, Barry Bee Bensont csalódottsággal tölti el, hogy csak egyetlen karrierlehetőség áll előtte – a mézkészítés. Mikor először merészkedik a külvilágba a kaptárból, megszegi a méhek világának egyik alapvető törvényét, s szóba áll egy emberrel, Vanessával, a New York-i virágárussal. Megdöbbenéssel tölti el a felfedezés, hogy az emberek évszázadok óta lopják és eszik a méhek mézét, s világossá válik előtte, hogy mire hivatott valójában az életben: a világot rendbe kell tennie, az emberiséget be kell perelnie a drága méz eltulajdonításáért. A pert megnyeri, így a létező összes mézet lefoglalják és visszaszolgáltatják a méheknek. Ám most, hogy a méhek hatalmas ellátmányra tettek szert, a munka fölösleges, s a dolgozók elvesztik állásukat, így a szorgos méhek kénytelenek pihenéssel tölteni dolgosnak szánt mindennapjaikat. Barry arra is ráébred, hogy ha a méhek a szükség hiányában nem porozzák be a virágokat, a növények elpusztulnak. Hogy a dolgokat visszazökkentsék a helyes kerékvágásba, Barrynek és Vanessának meg kell találnia a módot a virágok újbóli beporozására és a méhek munkaellátására, mielőtt a természeti egyensúly végleg megbicsaklik.

Fogadtatás

A film kritikai visszhangja vegyesen alakult, a Rotten Tomatoes oldalán nagyjából megegyezik a filmet kedvelők és az ellentábor aránya az 53%-os értékelést tekintve.
Ron Rosenbaum író-újságíró a film üzenetét „gyermeki jelleggel totalitáriusnak” nevezte, azzal magyararázva, hogy „a film nem a gondolkodó méheket ünnepli, hanem azokat, amelyek belátják az önmagukra gondolás veszélyességét, elhagyják egyéniségüket, s a kaptár részévé válnak, a mézgyártó gépezet robotjává.”
A New York Times tudományos újságírója, Natalie Angier bírálattal illette a Mézengúz, egyúttal a Z, a hangya és az Egy bogár élete készítőit, amiért tévesen a hímeket tüntetik fel a rovarközösségek dolgozóiként. A lap kritikusa, A.O. Scott pozitív véleménnyel szolgált a filmről, szerinte „A leghitelesebb aspektusa a Mézengúznak, hogy játékidejéből sokat tölt el azzal, hogy boldogan zümmög körbe-körbe, miközben kiszagolja a friss vicceket, bárhol is virágozzanak.