Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 • Eredeti cím: Penguins of Madagascar
 • Rendezők: Simon J. Smith, Eric Darnell
 • Forgatókönyvírók: Michael Colton, John Aboud
 • Szinkronhangok: Tom McGrath, Chris Miller, John DiMaggio, Christopher Knights
 • Zene: Lorn Balfe
 • Játékidő: 92 perc
 • Bemutató:
  • USA 2014. November 26.
  • Magyar 2014. November 27.
 • Bevétel: $ 373,552,094

2014-ben bemutatott amerikai egész estés 3D-s számítógépes animációs film, amelyet a DreamWorks Animation készített, a 20th Century Fox forgalmazásában. A forgatókönyvet Michael Colton és John Aboud írta, a filmet Simon J. Smith és Eric Darnell rendezte, a zenéjét Lorne Balfe szerezte, valamint a procuer Mark Swift. A 30. egész estés animációs film a DreamWorks-től. A film egy spin-off, ami a Madagaszkár filmsorozatra épít, és a történetéből már jól ismert négy pingvin áll a főszerepben.

Cselekmény

A film története visszanyúl a kezdetekhez, és bemutatja hogyan lett négy közönséges pingvinből a Madagaszkár nagydumás, vakmerő harcképességekkel megáldott pingvinjei. Miután a pingvinek otthagyják a cirkuszt, ahová a Madagaszkár hősei elvetődtek, rövidesen újabb kaland kellős közepébe csöppennek, amely nagyobb és veszélyesebb lesz minden eddigi akciójuknál. Ugyanis feltűnik a színen egy veszélyes bűnöző, a bosszúszomjas polip Dave, aki a fejébe veszi, hogy örök időkre eltörli a pingvinieket a Föld színéről. Korábban Dave népszerű állatkerti főattrakció volt New York-ban, de a pingvinek elvették tőle a dicsőséget cuki külsejükkel, így Dave megesküdött, hogy bosszút áll rajtuk. Emberi személyazonosság alatt dr. Vízagy néven, kifejlesztett egy veszélyes szérumot a Medúza Szérumot, amivel a világ összes pingvinjét torz szörnyetegekké akarja változtatni, hogy az emberek soha többé ne tarthassák őket cukiknak. Így most a pingvineken, Kapitányon, Ricón, Kowalskin és Közlegényen a sor, hogy megmentsék fajtársaikat. De rövidesen váratlan segítséget kapnak az Északi Szél nevű szupertitkos elit állatkommandótól. A kommandó tagjai: Titkos ügynök, a szürke farkas, a csapat maximalista parancsnoka, Eva, a hírszerzés elemző hóbagoly, Pukkancs, a hirtelen haragú grönlandi fóka, aki fejlett harcművész, és Tizedes, a fegyverspecialista norvég jegesmedve. A pingvinek kezdetben nem kérnek a kémcsapat segítségéből, hiszen ők mind faj, mind munkamódszer terén különböznek. Azonban, hogy legyőzzék a közös ellenséget, mégis kénytelen összedolgozni, és szárnyat mancsnak vetve küzdeni, hogy megállítsák a gonosz Dave ördögi tervét, mielőtt túl késő lenne...

Produkció

A film ötlete már a 2005-ös Madagaszkár bemutatásakor megfogalmazódott az alkotókban. Eredetileg nem mozibemutatóra szánták, csupán VHS forgalmazására, hasonlóan, ahogy a Shrek filmek spin-off-ját a Csizmás, a kandúrt is. Végül a Dreamworks vezetői úgy gondolták mindkét film megérdemel egy egész estés mozifilmet, így 2011-ben el is készült a Csizmás, a kandúr, amelyet elsőként a mozikban mutattak. 2011 márciusában bejelentették, hogy a filmet Eric Darnell az eredeti Madagaszkár társrendezője fogja készíteni, Simon J. Smith-szel együtt, aki korábban a Mézengúz és a Megaagy című filmeknél működött közre rendezőként.
2012 júliusában a San Diego-i Comic-Conon jelentették be, hogy John Malkovich és Benedict Cumberbatch csatlakoztak a film szereplőihez. Malkovich így nyilatkozott a szerepéről: "Én játszom dr. Octávius Vízagyat, a film elvetemült, de komikus gonoszát. Ez az első animációs munkám, és nagyon büszke vagyok rá! Mindig is nagy rajongója voltam az efféle filmeknek, és csodálom, hogy csak mostanra lettem a részese egynek. Úgy vélem a nézők is imádni fogják a A Madagaszkár pingvinjeit, mert megvan benne minden, ami kell: humor, érzelem, és felejthetetlen karakterek." Még ugyanebben az évben került nyilvánosságra, hogy Ken Jeong, Annet Mahendru, és Peter Stormare is csatlakoztak a szereplőgárdához.
A forgatókönyv első kész változatát Robert Schooley írta meg, aki A Madagaszkár pingvinjei című sorozatnak is az egyik írója. Azonban az alkotók nem voltak teljesen megelégedve a kész forgatókönyvvel, így Michael Colton és John Aboud jelentősen átdolgozták azt. A film eredeti bemutatóját 2015-re szánták, de később mégis előrébb hozták 2014 novemberének a végére.