Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 • Rendezők: John Stevenson, Mark Osborne
 • Forgatókönyvírók: Jonathan Aibel, Glenn Berger
 • Szinkronhangok: Jack Black, Dustin Hoffman, Angelina Jolie, Ian McShane, Seth Rogen
 • Zene: Hans Zimmer, John Powell
 • Játékidő: 88 perc
 • Bemutató:
  • USA 2008. Június 6.
  • Magyar 2008. Július 3.
 • Bevétel: $ 631,744,560
  <> Kung Fu Panda 2.
(2011)

2008-as amerikai animációs film egy ügyetlen pandáról, aki arról álmodik, hogy kungfu-harcos lesz. Noha a koncepció már legalább 1993 óta létezett, a film ötletét csak évekkel később fogalmazta meg Michael Lachance, a DreamWorks Animation egyik ügyvezetője. A munkálatok 2004-ben kezdődtek meg, a világpremierre pedig a 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon került sor 2008 májusában. Az észak-amerikai mozik 2008. június 6-ától tűzték műsorra, míg a magyar bemutató július 3-ára esett. A Kung Fu Panda a DreamWorks Animation stúdióiban készült, a kaliforniai Glendale-ben, s az Amerikai Egyesült Államokban a Paramount Pictures hozta forgalomba.

Cselekmény

Po, a panda lúd apja gombóc-éttermében dolgozik, de titkon vad álmokat dédelget: a kungfu megszállottjaként nagyszerű harcossá szeretne válni, ám súlya és ügyetlensége úgy tűnik, ezt elérhetetlenné teszi; Mr. Ping reméli, hogy Po egy napon átveszi éttermét, s akkor majd megosztja vele a recept titkos összetevőjét.
Oogway mester, a teknős álmot lát, melyben a gonosz hópárduc, Tai Lung – aki egyben Oogway tanítványának, Shifu mesternek volt növendéke egykoron –, megszökik börtönéből, s visszatérve a Béke Völgyét fenyegeti. Shifu elküldi hírvivőjét, Zenget a Chorh-Gom börtönbe, hogy erősítsék meg az őrséget, Oogway mester pedig elrendeli a ceremónia megrendezését, melyen kiválasztja a mindenható Sárkányharcost, aki legyőzheti Tai Lungot. Mindenki előtt nyilvánvaló, hogy ezen megtisztelő cím viselője az Őrjöngő Ötösből – Tigris, Majom, Sáska, Vipera és Daru – fog kikerülni, Shifu kiválóan képzett harcművészeti ötösfogatából. Mialatt az Ötös bemutatót tart a Völgy összegyűlt népének, Po késve érkezik meg, így kint reked a fallal körülvett palotatérről. Több próbálkozás után végső kísérletként a bejutásra, tűzijáték-rakétákat köt egy székhez, s azzal repül be az arénába. Hirtelen felbukkanása által inspirálva, Oogway mester Pót nevezi ki a Sárkányharcosnak. A panda tiltakozása és Shifu átgondolási javaslata ellenére, Oogway kitart döntése mellett. A felháborodott Shifu mindent megtesz, hogy lehordással és megalázással feladásra bírja Pót. Az Ötös hasonlóan megveti, és haszontalan betolakodónak tekinti őt. Annak ellenére, hogy világosak számára Shifu szándékai, és mélyen bántónak érzi hősei iránta mutatott lenézését, Po kitart álma megvalósítása mellett, hogy több legyen belőle, mint egy semmirekellő, akinek gondolja magát. Po végül elfogadtatja magát az Ötössel (Tigris kivételével), köszönhetően makacsságának, konyhatudományának és jó humorának. Tigris felvilágosítja róla a pandát, hogy Shifu kölyökkorától nevelte fel Tai Lungot, s fiaként bánt vele. Mikor azonban Oogway nem nevezte ki Sárkányharcosnak, Tai Lung éktelen haragra gerjedt, s pusztításba kezdett a Völgyben. Megkísérelte magához venni a hatalmas erőt biztosító tárgyat, a Sárkánytekercset, s ugyan Shifu próbálta útját állni, mégsem tudott ártani annak, akit ő maga teremtett. Tai Lungot így Oogway mester fékezte meg, s börtönbe küldte. Tigris közli Póval, hogy Shifu sosem szeretett senkit annyira korábban, mint Tai Lungot, s azóta sem.
Ezalatt Zeng küldetése a visszájára fordul: mikor a börtön túlzottan elbizakodott biztonsági főnöke, Vanchir parancsnok körbevezeti, véletlenül a szökéshez segíti Tai Lungot. Tai Lung megparancsolja Zengnek, hogy vigye hírét érkezésének. A Béke Völgyében, miután utolsó kívánságaként megígértette Shifuval, hogy kungfumestert farag Póból, Oogway mester eltávozik. Mikor azonban Po tudomására jut, hogy meg kell küzdenie Tai Lunggal, menekülőre fogja. Shifu megállítja, s ígéretet tesz rá, hogy kitanítja, ha tényleg elszántan dolgozik. Po tovább bizonygatja, hogy nem ellenfél Tai Lung számára, így Shifu is tanácstalanná válik. Mindezt hallva, Tigris a kezébe veszi a dolgok menetét, s Tai Lung elé indul, hogy maga számoljon le vele; négy társa csatlakozik hozzá. Másnap reggel Shifu felfedezi, hogy Po igenis képes komoly fizikai teljesítményre, ha erre étel ösztönzi. A hegyoldalban intenzív kiképzésnek veti alá a pandát, amiben a leckék elsajátításáért Po ételben részesül jutalomként. Ahogy Shifu remélte, Po hamar szert tesz a kívánt harci fogásokra.
Az Ötös megütközik Tai Lunggal, azonban végül mindegyikük alulmarad a hópárduc különleges, idegekre ható technikájával szemben, így visszatérnek a Völgybe. Shifu úgy dönt, Po készen áll rá, hogy szembenézzen a gonosztevővel, s átnyújtja neki a Sárkánytekercset. Mikor Po kinyitja, csupán az üres vászon tárul szemei elé. A tekercs látszólagos hasznavehetetlenségét látva Shifu elrendeli tanítványainak a völgylakók biztonságos helyre vezetését, míg ő megpróbálja feltartani Tai Lungot, amíg csak lehet. Po is részt vesz az evakuálásban, s összefut apjával, aki úgy próbálja meg felvidítani, hogy elárulja neki a családi gombócleves titkos összetevőjét: semmi. Elmagyarázza fiának, hogy a dolgok attól válnak különlegessé, hogy annak gondoljuk őket. Po ráébred, hogy a Sárkánytekercs mibenléte pontosan ebben rejlik, így Shifu segítségére siet. Az ezalatt megérkezett Tai Lung vádaskodások közepette egykori mesterére támad; Shifut meggyengíti a bűntudat és a felelősség, ami lelkét nyomja tanítványa kudarcáért.
Mikor felfedezi, hogy a Sárkánytekercs már nincs a helyén, Tai Lung mérgében Shifu életére tör, ám Po végre megérkezik és harcra hívja. Noha Tai Lung kineveti őt, kétségbe vonva képességeit, rövidesen megbizonyosodik róla, hogy a panda méltó ellenfél. Ennek ellenére sikerül megkaparintania a Tekercset, ám szimbolizmusát nem fogja föl. Po elmagyarázza neki a tárgy bölcseletét, de az összezavarodott hópárduc válaszul az idegcsapást méri rá. Ütései azonban hatástalanok: Po idegeit nehéz eltalálni a rengeteg háj alatt. Felbátorodásában Po ellentámadásba lendül: improvizált harcstílusával előnyt kovácsol testességéből, és ütéseinek erejét visszafordítja Tai Lung felé. Az ütközet végén Po a Wuxi Fogást alkalmazza Tai Lungon (amivel korábban Shifu is fenyegette a pandát), amitől a hópárduc a Völgyön átsuhanó gyönyörű és vakító arany fénysugár kíséretében semmivé lesz.
Az Ötös visszatér a Völgybe, ahol a kissé támolygó, de diadalittas Po fogadja őket. A panda győzelme kivívja Tigris tiszteletét is, aki az Ötös élén ismeri el kungfumesterként. A lakók, köztük apja is, hőssé kiáltják ki a Pót, akinek hirtelen eszébe jut súlyosan sérült mestere, így visszarohan a palotába. Első pillantásra úgy tűnik, Shifu a halálán van, ám csupán kipiheni a szörnyű harcot. Po megkönnyebbülve terül el mellette a padlón, majd néhány másodperccel később felveti, hogy enni kéne valamit, amivel Shifu egyetért.
Kicsivel később mindketten a szent barackfa alatt ülve fogyasztják a húsgombócokat. Az apró magocskából, amit Oogway azon az estén vetett el a földben, mikor eltávozott, kibújt a facsemete.

Előkészületek

A film a nyilvánosság előtt is ismert munkálatai 2004 októberében kezdődtek meg, éppen akkortájt, amikor megjelent a PlayStation 2-re fejlesztetett Ribbit King videojáték, melynek egy „Pan-Pan” nevű kungfuzó pandamedve volt az egyik szereplője. 2005 szeptemberében a DreamWorks Animation Jack Black jelenlétében jelentette be a filmet; a színészt a főhős hangjának választották ki. A kezdeti elképzelések egy paródiáról szóltak, azonban John Stevenson társrendező tetszését nem nyerte el az ötlet, így végül a szimpla vígjáték irányába indultak el. A két rendező mindenképpen autentikus kínai- és kungfus hatást kívánt elérni; Raymond Zibach díszlettervező és Tang Heng művészeti vezető éveket töltöttek a kínai festészet, szobrászat, építészet és kungfu-filmek tanulmányozásával, hogy ezzel is segítsék a film megjelenésének hitelességét. Zibach elmondása szerint rá a legnagyobb hatással a művészibb harcművészeti filmek, így a Hős, A repülő tőrök klánja és a Tigris és sárkány voltak. A négy éven át készült film alkotóinak célja a vígjáték és a harcművészeti filmek eredményes ötvözése volt, amit ezúttal „epikus” elbeszélésmóddal tálaltak, szemben korábbi produkcióikkal, amelyek hemzsegtek a „popdaloktól és a celeb-utalásoktól”. 2005 novemberében a DreamWorks Animation bejelentette, hogy Dustin Hoffman, Jackie Chan, Lucy Liu, Seth Rogen, David Cross és Ian McShane csatlakozott Jack Black-hez a szereplőgárdában.

A történet

A film kézzel rajzolt nyitójelenetét a kínai árny-bábjáték megidézésének szánták a készítők; a szekvencia rendezője Jennifer Yuh Nelson, az animáció pedig James Baxter munkája. Manohla Dargis a New York Times-ban a jelenetről így ír: „meglepő”; „a legtöbb élvonalbeli amerikai animációtól vizualitásában teljesen eltérő”, míg mások Gennagyij Tartakovszkij Szamuráj Jack című sorozatának evokatív stílusához hasonlították. A film többi része modern számítógépes animáció, ami élénk, a megszokottól eltérő színeket használ Kína természeti tájképének megfestésére.