Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 • Eredeti cím: How to Train Your Dragon 2.
 • Rendezők: Dean DeBlois
 • Forgatókönyvírók: Dean DeBlois
 • Szinkronhangok: Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Cate Blanchett
 • Zene: John Powell
 • Játékidő: 105 perc
 • Bemutató:
  • USA 2014. Június 13.
  • Magyar 2014. Június 19.
 • Bevétel: $ 621,537,519
Így Neveld a Sárkányodat
(2010)
<> Így Neveld a Sárkányodat 3.
(2019)

Színes, amerikai egész estés 3D-s számítógépes animációs film, amely Cressida Cowell 2003-as azonos című könyvén alapul. A forgatókönyvet Dean Deblois írta, Chris Sanders rendezte, a zenéjét John Powell szerezte, a producer Bonnie Arnold. Készítette a DreamWorks, a 20th Century Fox forgalmazásában. Amerikában 2014. május 16-án mutatták be. Magyarországon 2014. június 19-én vetítették le.

Cselekmény

A történet 5 évvel ezelőtt kezdődött, azóta pedig Hibbant-sziget lakói már megbékéltek a sárkányokkal. Most együtt élnek a hibbant-szigetiek a sárkányokkal, gondoskodnak a kényelmükről és segítik egymást. Hablaty és saját sárkánya Fogatlan együtt fedezik fel a többi szigetet és térképet készítenek róluk, míg a többi sárkánylovas "Sárkány-versennyel" tölti az időt. Hablaty most húszéves és nagykorúvá vált, így apja, Pléhpofa őt akarja kinevezni a falu főnökének. Hablaty nem örül ennek a hírnek, inkább szeretné még felfedezni a távoli szigeteket, mert nem érzi, hogy készen állna erre a feladatra.
Így alkalommal Hablaty és Fogatlan felfedeznek egy csapatnyi sárkányvadászt, akik sárkányokat ejtenek csapdába, hogy elszállítsák azokat megbízójuknak, Drakó Vérdungnak. Hablaty mindezt jelenti az apjának, aki elmondja, hogy Drakó Vérdung egy őrült eszelős, aki egykor azt tervezte, hogy meghódítja a világot félelmetes sárkánysereget szervezve. Szerinte meg kell védeniük a falut és a sárkányaikat ellene. Hablaty azonban más megoldást keres a bajra, ezért Fogatlannal elindul, hogy megkeresse Drákót és ésszerűen beszéljen vele.
Útja során elrabolja őt egy titokzatos sárkánylovas, aki egy fészekalkányi sárkányok lakta eldugott helyre viszi őt. Itt a sárkánylovasról kiderül, hogy valójában nő, valamint ő Hablaty rég elveszett édesanyja, Valka. Mikor még Hablaty egészen kicsi volt, elragadta őt egy sárkány, de nem bántotta, hanem ide hozta őt. Valka azóta élt itt a sárkányokkal együtt és rengeteget tanult tőlük. Titkait megmutatja Hablatynak is, mely során anya és fia igazán közel kerülnek egymáshoz.
Közben a vikingek az eltűnt Hablaty keresésére indulnak. Hablaty barátnője Astrid, és még néhány barátja azt hiszik, a fiút elkapta Drakó Vérdung, ezért felkutatják annak rejtekhelyét. Itt szembetalálják magukat az elvetemült férfival, aki szörnyű kegyetlenségekre kényszeríti a sárkányokat, mivel jól ismeri azoknak gyenge pontjait. Célja, hogy megtámadja a fészküket, és megölje az "Alfasárkányt", akinek minden sárkány engedelmeskedik (olyan akár a méhek közt a királynő), és saját Alfajával helyettesítse, akit egyedül ő képes irányítani. Astrid és a vikingek fogságba esnek, de megmenti őket Eret, egy fiatal sárkányvadász, aki elpártol Drakótól. Ezután mind a sárkányfészek felé veszik az irányt, hogy megállítsák Drakó ördögi tervét.
Közben Hablaty apja megtalálja a fiát, valamint elveszettnek hitt feleségét, akit rendkívül örül, hogy újra láthat. A kezdeti viszontagságok után a családjuk hatalmas boldogságban egyesül.
Ám örömük nem tart sokáig, ugyanis felbukkan Drakó és serege, akik megostromolják a sárkányfészket. Hablaty és családja felveszik ellenük a harcot, valamint segítségükre lesz Astrid és a többi viking is. A sárkányfészket védelmező Alfasárkány megküzd Drakó Alfasárkányával, amiből végül az utóbbi kerül ki győztesen. Hablaty megpróbálja észhez téríteni Drakót a sárkányokkal kapcsolatban, hogy lehetnek szelídek és jók is, de ő nem hallgat rá, hivatkozva megcsonkolt karjára, melyet egy sárkány tett vele. Az Alfasárkány átveszi az irányítást a többi sárkány felett (köztük Fogatlanon is), akik így a vikingek ellen fordulnak. Fogatlan öntudtán kívül rátámad Hablatyra, s kis híján megöli őt, de Pléhpofa megmenti a fiát, ami sajnos az életébe kerül. Szörnyű tettért Hablaty dühében elkergeti sárkányát. Így Fogatlannal kiegészülve, Drakó az egész fészekalkányi sárkányai élén Hibbant-sziget felé veszi az irányt, hogy meghódíthassa a falut.
A vikingek kellő búcsúztatásban részesítik Pléhpofát. Ezt követően Hablaty édesanyja biztosítja a fiát, eljött az ideje, hogy az apja nyomdokaiba lépjen, és védje meg Hibbant-sziget lakóit. Így hát a vikingek harcra készen, visszatérnek a szigetre tucatnyi bébisárkányok hátán (ők az egyetlennek, akik nem engedelmeskednek az Alfa akaratának)
A szigetet ekkorra már megtámadták Drakó sárkányai, és szörnyű nagy pusztításokat okoznak. Hablaty azonban szembeszáll ellene, mely során megpróbálja észhez téríteni Fogatlant, aki még mindig az Alfa akaratának szolgálatában áll. Szavaival sikerül ráébresztenie szeretett sárkányát valódi önmagára, s miután ő visszanyeri lélekjelenlétét, Hablaty oldalán küzd a sziget megmentéséért. Szemszegül az Alfasárkánnyal, és az ő vezetésével a többi sárkány is megtörik annak elnyomása alatt, s immár mind együtt küzdenek a vikingek élén. A legyőzött Alfasárkány, Drakóval együtt végül elsüllyed a tenger mélyére. Hősies tettükkel, Fogatlan lesz a sárkányok új vezére, Hablatyot pedig hivatalosan is a falu vezérének választják.
A történet vége (hasonlóan az első részhez) hibbant-szigetiek boldog életét mutatja be, akik immár teljes békében élnek együtt, új vezetőjükkel, és új sárkányaikkal.