Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyiptom Hercege (1998)
 • Eredeti cím: The Prince of Egypt
 • Rendezők: Brenda Chapman, Steve Hickner, Simon Wells
 • Forgatókönyvírók: Philip LaZebnik, Nicholas Meyer
 • Szinkronhangok: Val Kilmer, Ralph Fiennes, Michelle Pfeiffer, Sandra Bullock, Jeff Goldblum, Danny Glover, Patrick Stewart, Helen Mirren, Steve Martin, Martin Short
 • Zene: Hans Zimmer
 • Játékidő: 98 perc
 • Bemutató:
  • USA 1998. December 18.
  • Magyar 1998. December 24.
 • Bevétel: $ 218,613,188

1998-ban bemutatott amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a legelső kézzel rajzolt animációs film a DreamWorkstől. A film alapjául bibliai Mózes története szolgál, az Ószövetség Kivonulás könyvéből. A forgatókönyvet ez alapján Philip LaZebnik és Nicholas Meyer írta. Az animációs filmet Brenda Chapman, Steve Hickner és Simon Wells rendezte. Az animációs játékfilm producerei Penney Finkelman Cox és Sandra Rabins. A zenéjét Hans Zimmer szerezte. A mozifilm a DreamWorks Animation gyártásában készült, a DreamWorks Pictures forgalmazásában jelent meg. Amerikában 1998. december 18-án, Magyarországon 1998. december 24-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény

Az ősi Egyiptomban egy zsidó asszony gyermeket szül, akiről megjósolják, hogy ő lesz majd Isten kiválasztottja, hogy megszabadítsa a zsidó népet az egyiptomi rabszolgasorstól. Ám a fáraó, a zsidók túlszaporodásától és fellázadásától tartva, megparancsolja, hogy minden újszülött fiúgyermeket öljenek meg. Az asszony egy kosárba rejti a gyermeket, hogy megmentse, és a Nílus vizére rakja, majd megkéri idősebbik lányát, Miriamot, nézze meg merre viszi a folyó. A kosár végül a fáraó palotájához sodródik, ahol a fáraó felesége rátalál, és elhatározza, hogy magához veszi a gyermeket, akinek a Mózes nevet adja, mely azt jelenti, "vízből kihúzott".
Mózes egész életében abban a hitben nevelkedik, hogy ő Egyiptom hercege, idősebbik testvérével, Ramszesszel együtt, akiből egy napon majd fáraó lesz. Az apja, Sethi ezért szigorú és megkövetelő vele szemben, és mindig szigorú elvárási vannak felé. Egy alkalommal a főpapok egy gyönyörű rabszolgalányt ajándékoznak Ramszesznek. Cippóra azonban titokban megszökik a palotából. Mózes követi őt az éjszaka során, és az utcákon találkozik Miriammal és másik testvérével, Áronnal, akik elárulják neki, hogy zsidó, és hogy a testvérük. Mózes először nem hiszi ezt, de mikor Miriam elénekli neki az édesanyja régi altatódalát, Mózest elöntik az emlékek. A múltja végül feltárul előtte egy rémálomban, és végül maga Sethi is megerősiti a zsidó gyermekek megölését, úgy tekintve rájuk, hogy "csupán rabszolgák". Mózest egyre jobban megrettenti az egyiptomiak kegyetlen bánásmódja a zsidókkal, s, mikor megpróbál megvédeni egy zsidó öregembert egy durva katonától, véletlenül megöli az embert. A bűnéért halál vár rá, így kénytelen elhagyni Egyiptomot, hiába kérleli őt Ramszesz, hogy maradjon.
A sivatagban Mózes napokig bujkál. Egy alkalommal megvéd egy csapat kislányt néhány banditától. Kiderül, hogy a lányok Cippóra nővérei, ő pedig Midián papjának lánya, s nagy örömmel fogadja be Mózest is a családja közé. Mózes és Cippóra nagyon hamar megkedvelik egymást és végül összeházasodnak. Mózesből pásztor lesz, Midián nyáját legelteti a sivatagban, amikor az Úr megjelenik előtte egy égő csipkebokor formájában, és elmondja neki a rábízott küldetését, mely szerint ki kell vezetni a zsidókat Egyiptom földjéről. Mózes nem tudja, hogyan is vihetné ezt véghez, de az Úr biztosítja őt, hogy mindvégig vele lesz. Mózes felelősséget érezvén a zsidók sorsáért, végül úgy dönt, visszatér Egyiptomba, ahol meglepetten tapasztalja, hogy most már Ramszesz a fáraó.
Bár Ramszesz kegyelemben részesíti Mózest korábbi bűnéért, és újra testvérévé fogadná, Mózes erősen ragaszkodik a küldetéséhez, és arra kéri Ramszeszt, engedje el a zsidókat. Hogy bemutassa Isten hatalmát, kígyóvá változtatja a botját, de az egyiptomi papok könnyűszerrel megcsinálják ugyanezt, igaz, Mózes kígyója elnyeli az övéiket. Ramszesz elárulva érzi magát Mózes szembeszegülése miatt, így nem hajlandó elengedni a zsidókat, sőt inkább megduplázza munkájukat. Mózes elszomorodik, de Miriam erőt önt belé, hogy folytassa a küldetését. Mikor Ramszesz újfent nem hajlandó elengedni a zsidókat, Mózes Isten segítségével vérré változtatja a Nílus vizét. Ezután újabb és újabb csapások sújtják Egyiptomot: sáskák, szúnyogok, böglyök, békák, dögvész, fekélyek, jégeső, és sötétség. Mózes ismét megpróbál beszélni Ramszesz fejével (és figyelmezteti őt az utolsó és legsúlyosabb csapásra), de Ramszesz továbbra sem enged. Így azon az éjszakán a halál angyala lesújt Egyiptomra, és megöl minden elsőszülött gyermeket, köztük Ramszesz fiát is, de a zsidó gyermekeknek nem esik bántódásuk, mert ők bárányvérrel megjelölték kapuikat. Az összetört szívű Ramszesz végül elengedi a zsidókat. Mózes lelkét gyötri a bűntudat a csapások miatt, amit a testvérének és Egyiptomnak okozott.
A zsidók kivonulnak Egyiptomból, és Mózes vezetésével átkelnek a Vörös-tengeren; az Úr kettéválasztotta előttük a vizet, így szárazon juthatnak át. Ám hamarosan egyiptomi katonák szegődnek a nyomukba, élükön a bosszúszomjas Ramszesszel, és megpróbálják megölni őket. Az Úr ismét a zsidók segítségére siet: a tenger vize újra megárad, de csak a katonákat sodorja el, a zsidók épségben átjutnak a túloldalra. Ramszeszt a tenger másik partjára veti a víz, teljesen egyedül, ahol tehetetlenségében Mózes nevét őrjöngi. Mózes a túlsó partról egy utolsó búcsút vesz egykori testvérétől, majd elindul, hogy tovább vezesse népét az Ígéret földje felé, Kánaánba. A film azzal zárul, ahogy Mózes lejön a Sínai-hegyről, kezében tartva a Tízparancsolatot.

Irány Eldorádó (2000)
 • Eredeti cím: The Road to El Dorado
 • Rendezők: Don Paul, Eric Bergeron, Will Finn, David Silverman
 • Forgatókönyvírók: Ted Elliott, Terry Rossio
 • Szinkronhangok: Kevin Kline, Kenneth Branagh, Rosie Perez, Armand Assante, Edward James Olmos, Elton John
 • Zene: Hans Zimmer, John Powell
 • Játékidő: 89 perc
 • Bemutató:
  • USA 2000. Március 31.
  • Magyar 2000. December 21.
 • Bevétel: $ 76,432,727

2000-ben bemutatott egész estés amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a 3. DreamWorks-film. A forgatókönyvet Ted Elliott és Terry Rossio írta, az animációs filmet Bibo Bergeron, Will Finn, Don Paul és David Silverman rendezte, a zenéjét Hans Zimmer és John Powell szerezte. A DreamWorks Animation készítette, a DreamWorks Pictures forgalmazta. Amerikában 2000. március 31-én, Magyarországon 2000. december 21-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény

Tulio és Miguel, a két jó barát úgy érzi, végre megfogták az Isten lábát. Kockán elnyerik - vagy inkább elcsalják - az Eldorádóba, a legendás aranyvárosba vezető út térképét. Kincsükkel azonban menekülniük kell a feldühödött ellenfelek bosszúja elől, s végül egy hordóban a hódító Cortes hajójának gyomrában kötnek ki. Szerencséjükre segítőtársra találnak Altivo, az okos csataló személyében, aki segít nekik megszökni a hajóról, és egy mentőcsónakban velük tart az Újvilág partjai felé. Már majdnem meghalnak, amikor is partot érnek. Elsőnek egy csontvázat látnak meg, és el akarnak menni a szigetről, azonban Miguel elővéve a térképet rájön, hogy megtalálták az aranyvárosba vezető út kezdetét. Kis keresgélés után találnak egy hatalmas követ, amiről Tulio azt hiszi, az maga Eldorádó. Ekkor jön azonban a menekülő Chel és a mögötte haladó katonák, így eljutnak a városba. Az eldorádói indián törzs főpapjának kapóra jön a furcsa idegenek érkezése. Isteneknek kiáltja ki őket, s titokban arra készül, hogy segítségükkel megfossza hatalmától a törzsfőnököt.
Kénytelenek Chelt cinkosnak fogadni, mivel gőzük sincs az itteni hagyományokról, a lánynak meg pont kapóra jön, ő ugyanis szeretne lelépni, és új világokat felfedezni, így szövetségre lépnek. Tzekel-Kan egy "focimeccs" alkalmával rájön, hogy az "istenek" csupán szélhámosok, és gonosz tervet forral, hogy átvegye az irányítást. Időközben Tulio és Chel között szerelem bontakozik ki, ami a két jóbarát közé férkőzik. A sámán mágiája elszabadít egy óriási jaguárszerű lényt, ami rátámad a városra és az "istenekre". Végül sikerül legyőzni a főpapot és a szörnyet is, de ekkor még nem is sejtik, hogy Cortes hadai kikötöttek a szigeten és el készülik foglalni azt, Tzekel-Kan segítségével. Tuliónak azonban ismét támad egy "csodálatos" ötlete, amivel megakadályozzák a hódítók bemenetelét a városba. Az arannyal megrakott hajójukkal két sziklának ütközve sikeresen beomlasztják a városba vezető barlangot, így az megmenekül. Igaz a főhősök nem gazdagszanak meg, de visszanyerik a barátságukat és és nekivágnak egy újabb kalandnak.

József, az álmok királya (2000)
 • Eredeti cím: Joseph: King of Dreams
 • Rendezők: Robert Ramirez, Rob LaDuca
 • Forgatókönyvírók: Eugenia Bostwick-Singer, Raymond Singer, Joe Stillman, Marshall Goldberg
 • Szinkronhangok: Ben Affleck, Mark Hamill, Richard Herd, Maureen McGovern, Jodi Benson, Judith Light, James Eckhouse, Richard McGonagle
 • Zene: Daniel Pelfrey
 • Játékidő: 75 perc
 • Bemutató:
  • USA 2000. November 7.
  • Magyar 2001. Április 17.

2000-ben megjelent amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amelyet az 1998-as Egyiptom hercege alkotói készítették el. A forgatókönyvet Rob LaDuca és Robert C. Ramirez írta, az animációs filmet Rob LaDuca és Robert C. Ramirez rendezte, a zenéjét Danny Pelfrey szerezte, a producer Ken Tsumura. A DreamWorks Pictures készítette és forgalmazta. Amerikában 2000. november 7-én, Magyarországon 2001. április 17-én adták ki VHS-en, később DVD-n.

Cselekmény

A film egy fiú történetét mondja el, aki álmaiban látja a jövőt, és ez mély ellentéteket szít családjában. A tizenegy fivér legifjabbja, József, apjuk kedvence. A féltékeny fivérek eladják Józsefet a rabszolgakereskedőknek, akik akarata ellenére az egzotikus Egyiptomba viszik. Az otthonától elszakított fiú hirtelen kalandokkal, titkos ármánykodásokkal és bimbódzó szerelemmel teli új életbe csöppen. Számos viszontagság után Józsefet maga a fáraó kéri meg, hogy fejtse meg nyugtalanító álmait. Ezzel József megmenti Egyiptomot a katasztrófától, és jutalma megbecsülés és magas rang lesz.áááAhogy hatalmat kap, megtalálja a szerelmet és a boldogságot. De a sors hirtelen fordulata ismét összehozza őt fivéreivel, és a fiatal hősnek olyan döntéssel kell szembenéznie, mely mindannyiunkat érint - a megbocsátással.

Szilaj, a vad völgy paripája (2002)
 • Eredeti cím: Spirit: Stallion of the Cimarron
 • Rendezők: Kelly Asbury. Lorna Cook
 • Forgatókönyvírók: John Fusco
 • Szinkronhangok: Matt Damon, James Cromwell, Daniel Studi
 • Zene: Hans Zimmer, Bryan Adams
 • Játékidő: 84 perc
 • Bemutató:
  • USA 2002. Május 24.
  • Magyar 2002. Július 4.
 • Bevétel: $ 122,563,539

2002-ben bemutatott egész estés amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a 6. DreamWorks-film. A forgatókönyvet John Fusco írta, az animációs filmet Kelly Asbury és Lorna Cook rendezte, a zenéjét Hans Zimmer szerezte, a producerei Mireille Soria és Jeffrey Katzenberg voltak. A DreamWorks Animation készítette, a DreamWorks Pictures forgalmazta. Amerikában 2002. május 24-én, Magyarországon 2002. június 4-én mutatták be a mozikban.
A történet egy fiatal musztáng kalandjairól szól, aki a 19. századi vadnyugaton él. A film hagyományos, kézzel rajzolt technikával készült, ami a Dreamworks kevésbé ismert műfajaihoz tartozik, továbbá a film az egyetlen 2D-s animációs film a Dreamworks-től, amit Oscar-díjra jelöltek a legjobb animációs film kategóriában. A díjat 2001-ben kapta meg először a Shrek, ami ugyancsak a Dreamworks filmje.

Cselekmény

A történet Szilaj születésével kezdődik, aki vadnyugat távoli tájain jön világra, az Amerikai Nemzeti Parkok területén. Felcseperedve a vadlovak vezérévé válik, aki hősiesen védelmezi a ménesét. Egy nap különös eseményre lesz figyelmes a fennsíkon, s elhatározza, hogy a végére jár a dolognak; emberek érkezése veri fel a ménes nyugalmát, akik azért jöttek, hogy vadlovakat fogjanak be. Noha Szilaj ménese megmenekül, őt magát elfogják, és egy nyugati erődítménybe hurcolják, ami az Egyesült Államok indiánellenes háborúinak egyik létesítménye. A táborban a katonák megpróbálják betörni Szilajt hátaslónak, minden siker nélkül, a musztáng ledobja valamennyi lovast, aki a hátára ül. Az ezredes parancsára kikötik őt egy cölöphöz három napra, minden víz és élelem nélkül. Ekkoriban fognak el a katonák egy lakota indián fiút, akit hasonló büntetésre ítélnek, akárcsak Szilajt. A két fél között különös kapcsolat jön létre.
Közös erővel sikerül megszökniük a létesítményből, és némi viszontagság után Szilaj az indiánoknál köt ki. Az indiánok ugyancsak megpróbálnak felülni rá, de a musztáng továbbra is betörhetetlen marad. Megismerkedik egy Szelíd nevű kancával, aki Kis Patak, a lakota-fiú hátasa. Ő ébreszti rá Szilajt, hogy nem minden "kétlábú" egyforma, és akad köztük olyan, aki érdemes rá, hogy felüljön a lovak hátára. Kis Patak idővel már azon van, hogy elengedje Szilajt a köreikből, ám az indiánok faluját akkoriban éri támadás az amerikai katonák seregétől. Kis Patak élete csak Szilaj bátorságán múlik, a katonák ezredesével szemben. A musztángot végül elfogják a katonák, és igahúzó hátasok ezrei közé kötik, amiket az Amerikai Vasútvonal kiépítésére dolgoztatnak Nebraska felé (épp arra, amerre Szilaj szülőföldje fekszik). A musztáng hősies tettet hajt végre, felszabadítja elnyomott lótársait, és még a vasútvonal munkálatainak egy részét is tönkreteszi bátor húzásával. Végül azonban a folyóba zuhan, ám Kis Patak kimenti őt, egyenlítve a szívességet, amit Szilaj tett érte.
Másnap mindkettejük megölésére az ezredes és katonái hajtóvadászatot indítanak. A Grand Canyonnál érik őket utol, ahol Szilajnak, minden erejét összeszedve, sikerül átugrania a hatalmas hasadékot; a mozdulat lenyűgözi az ezredest, s úgy dönt, megkegyelmez a musztángnak és a fiúnak. Ezután visszatérnek Kis Patak falujába, ahol a fiú úgy dönt elengedi Szilajt, és Szelídet is, hogy a kanca Szilajjal maradhasson. Mindnyájan nehéz búcsút vesznek egymástól. A két ló végül nagy boldogságban visszatér Szilaj ménesébe.

Szinbád: A hét tenger legendája (2003)
 • Eredeti cím: Sinbad: Legend of the Seven Seas
 • Rendezők: Tim Johnson, Patrick Gilmore
 • Forgatókönyvírók: John Logan
 • Szinkronhangok: Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones, Michelle Pfeiffer, Joseph Fiennes
 • Zene: Harry Gregson-Williams
 • Játékidő: 86 perc
 • Bemutató:
  • USA 2003. Július 2.
  • Magyar 2003. Július 17.
 • Bevétel: $ 80,797,884

2003-ban bemutatott egész estés amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a 7. DreamWorks-film. A forgatókönyvet John Logan írta, az animációs Tim Johnson és Patrick Gilmore rendezte, a zenéjét Harry Gregson-Williams szerezte, a producerei Jeffrey Katzenberg és Mireille Soria voltak. A DreamWorks Animation készítette, a DreamWorks Pictures forgalmazta. Amerikában 2003. július 2-án, Magyarországon 2003. július 17-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény

A felkorbácsolt tengeren Szindbád és kalózcsapata nagy fogásra készül. A Béke Könyvét kell megszerezniük, hogy többé ne legyen gondjuk semmire, csak a víg életre. A terv egyszerű, odamennek, megszerzik, elinalnak. Akikkel nem számolnak: Próteusz, Szindbád gyerekkori barátja, aki akár élete árán is megvédené a könyvet, Erisz, a viszály istennője, aki falánk tengeri szörnyet küld utánuk és egy szerelmes lány.