Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 • Eredeti cím: The Croods
 • Rendezők: Kirk DeMicco, Chris Sanders
 • Forgatókönyvírók: Kirk DeMicco, Chris Sanders
 • Szinkronhangok: Nicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds, Catherine Keener, Clark Duke
 • Zene: Alan Silvestri
 • Játékidő: 99 perc
 • Bemutató:
  • USA 2013. Március 22.
  • Magyar 2013. Március 21.
 • Bevétel: $ 587,204,668
  <> Croodék 2.
(2020)

2013-ban bemutatott amerikai komputer-animációs kalandfilm, a 26. egész estés animációs film, amelyet a Dreamworks Animation készített, forgalmazója a 20th Century Fox. A főbb szerepekben olyan színészek hangja hallható, mint Nicolas Cage, Ryan Reynolds, Emma Stone, Catherine Keener, Clark Duke és Cloris Leachman, akik a címszereplő Crood családot szólaltatják meg.
A film John Cleese ötletén alapszik, ami szerint egy ősember család miután elvesztik egykori otthonukat, nekivágnak, hogy új lakhelyet találjanak maguknak, s közben számtalan veszéllyel és kalanddal néznek szembe, mert a világuk folyamatosan változik, s a túlélésért nekik is ezt kell tenniük.

Cselekmény

Az őskorban az utolsó még ma is élő barlanglakók egy hattagú ősember-család, Croodék. A család tagjai: Grug (Nicolas Cage), a családfő, aki rendíthetetlenül védelmezi a családját a külvilág minden veszélyétől, legfontosabb szabályai: soha, senki nem hagyhatja el a barlangjukat sötétedés után; minden új dolog veszélyes; a félelem a túlélés záloga. Ugga (Catherine Keener), Grug párja az odafigyelő és gondviselő anya, Grug mellett a család második pátriárkája. A család lázadó kamaszlánya Eep (Emma Stone), aki utálja, hogy egész életét egy barlangban kell leélnie, rendkívül izgatja a külvilág, ezért gyakran ellenkezik az apja elvárásaival, ami komoly vitákat szül köztük. Továbbá ott van Thunk (Clark Duke), a család nagydarab, ügyetlen, apakomplexusos fiacskája, Sandy, a család legifjabb, még szinte baba tagja, aki olykor állatiasan viselkedik, valamint Ugga édesanyja, Nyany (Cloris Leachman), a család legöregebb és legbogarasabb tagja (és akitől Grug a leginkább szeretne megszabadulni, melynek jeleit gyakran ki is mutatja.)
Croodék nyugodt mindennapjai akkor érnek véget, mikor váratlan földrengések beomlasztják a barlangunkat, ezáltal ők kiszorulnak a sziklákon túli külvilágba, ahol különböző állatok és növények próbálják megtámadni vagy felfalni őket. Szerencsére találkoznak Guy-jal (Ryan Reynolds), a fiatal ősemberrel, aki teljesen más, mint ők: merész, vállalkozó és született kísérletező, saját felfedezései között szerepel a nadrág, a cipő, és a tűz is, valamint van egy saját házi lajhárja, akit a legtöbbször övként használ. Croodék kelletlenül, de az ő vezetésével indulnak el egy hatalmas hegy irányába, ahol reményeik szerint új barlangot találhatnak maguknak, és ahol biztonságban lesznek, mielőtt a világuk teljesen megsemmisülne.
Az út során Guy számtalan új dolgot mutat és tanít meg a családnak, akiket lenyűgöznek a fiatalember csodás ötletei, kiváltképp Eep-et, aki bele is szeret a fiúba. Grug azonban úgy érzi, a családja egyre inkább Guyt akarja követni, mintsem őt, különösen, mivel Guy el akar jutni a "holnap" országába, ahol megszámlálhatatlanul sok nap van az égen. Félvén, hogy elveszti a családját, Grug megpróbál olyanná válni, mint Guy és ötleteket kieszelni (noha a legtöbb badarságnak tűnik, van köztük használható is, mint a paróka vagy a napszemüveg). Grugon egyre inkább úrrá lesz a féltékenység, ami végül tettlegességig fajul Guy-jal szemben, melynek következtében mindketten egy óriási kátránnyal teli gödörben ragadnak. Guy elmondja, hogy ő így vesztette el a családját, Grug pedig elismeri, hogy a saját családja védelmének érdekében szüksége van Guy ötleteire. Közös erőfeszítéssel és Guy tervével sikerül megmenekülniük és folytatják útjukat a hegyre, amelyet ekkor a rengések váratlanul beszakítanak, de Grug úgy hiszi, a hegy túloldalán talaj van, így egyesével áthajítja őket, miközben arra biztat mindenkit, felejtsenek el félni, Eep pedig olyat tesz apjával, amit eddig soha (ölelésnek nevezi el). Mindenki épségben landol a túloldalon, de Grug nem jut át, mert a hegy összeomlik, és ő a sziklák alá szorul. Nem sérül meg, és a sötétben sikerül tüzet csiholnia, majd egy nagy sziklafalon megörökíti a családját, barlangrajzként. Közben találkozik azokkal az állatokkal, amik elől útjuk során menekültek, de most ők is félnek a közelgő végtől. Ekkor végre támad egy igazi ötlete: egy különös szerkezetet épít, amelyet egyébként veszélyes, húsevő madarak mozgatnak, így valamennyi állattal együtt átrepül a túloldalra (a repülés Guy nagy álma volt), mielőtt a hegy végleg a földdel válik egyenlővé.
A kalandok hosszú sora után Grug nagy örömmel fogadja be Guyt a családjukba, és ettől kezdve Croodék világnézete alaposan megváltozik; többé nem rejtőznek a sötétségben, hanem mindig követik a fényt, így jutnak el abba a bizonyos "holnap"ba, mely egy jobb jövőt jelent.

Produkció

A filmet 2005-ben jelentették be először. Eredetileg az Aardman Animations készítette volna el hagyományos stop-motion technikával, Crood Awakening (Croodék felkelése) munkacímmel. A forgatókönyv első kész változatát John Cleese és Kirk DeMicco írta meg. 2007-ben azonban az Aardman különböző jogi okok miatt visszavonult a Dreamworks-szel való közös munkától, így a produkciót jegelték, helyette az Elvitte a víz című filmen kezdtek el dolgozni, melyet 2006-ban mutattak be.
2007 márciusában Chris Sanders, a Disney Lilo és Stitch című filmjeinek rendezője csatlakozott a Dreamworks-höz, és jelentősen átdolgozta a forgatókönyvet.  2008 szeptemberében bejelentették, hogy Sanders átvette az Így neveld a sárkányodat munkálatait, és ugyanabban az évben megkezdte a Croodék gyártását, ezáltal azonban meghosszabbította a film eredeti, 2012 márciusára tervezett bemutatását. 2009-ben jelentették be a film végleges (The Croods) címét. 2011 márciusában azonban a film újabb késedelmet szenvedett, így a bemutatót 2013-ra tolták, a végleges dátumot pedig március 22-ére tűzték ki.